Linkovi

Obama: 'Važna prekretnica za nuklearnu sigurnost i sprečavanje širenja naoružanja'


Današnjim Sporazumom o smanjivanju nuklearnog naoružanja nuklearni se arsenali smanjuju za oko 30 posto, a ostavlja se svakoj od zemalja oko 1500 strateških nuklearnih oružja

Predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvjedev potpisali su obuhvatni sporazum o smanjivanju nuklearnog naoružanja kojim se nuklearni arsenali smanjuju za oko 30 posto. Sporazum koji je danas potpisan u Republici Češkoj ostavlja svakoj od zemalja oko 1500 strateških nuklearnih oružja. Oba čelnika pozdravila su sporazum na svečanosti potpisivanja, a predsjednik Obama ga je nazvao "važnom prekretnicom za nuklearnu sigurnost i sprečavanje širenja oružja".

Ruski predsjednik Medvjedev također je pozdravio sporazum rekavši da su dvije strane postigle ono što je – "još prije dva mjeseca izgledalo nemoguće". On je današnje potpisivanje nazvao povijesnim događajem koji bi mogao voditi do novog poglavlja u bilateralnoj suradnji. Dvojica su predsjednika također nagovijestila da će podržati nove sankcije protiv Irana, ukoliko islamska republika nastavi s programom obogaćivanja urana i ne započne pregovore o okončavanju svog nuklearnog programa. Medvjedev je priznao da Iran ne odgovora na međunarodne uvertire za razgovore o svojim nuklearnim ambicijama i rekao da "ne možemo zatvarati jedno oko pred ovim pitanjem".

Barack Obama je rekao kako Sjedinjene Države neće tolerirati bilo kakvu akciju Irana koja bi mogla dovesti do utrke u naoružanju na Srednjem istoku. Danas potpisani ugovor zamjenjuje Sporazum o smanjivanju strateškog naoružanja START, potpisan 1991. godine, a postignut je nakon skoro godinu ponekad burnih pregovora. Američki Senat i ruski Parlament moraju ratificirati sporazum kako bi mogao stupiti na snagu.

XS
SM
MD
LG