Linkovi

Predsjednik Obama rekao da Washington razmatra sve opcije protiv Irana


Predsjednik Obama i saudijski kralj Abdulah
Predsjednik Obama i saudijski kralj Abdulah

Američki predsjednik dodao da Teheran djeluje izvan prihvaćenih normi međunarodnog ponašanja već predugo

Predsjednik Barack Obama je rekao da Washington razmatra sve opcije protiv Irana nakon iranske zavjere da se ubije saudijski veleposlanik u Washingtonu. Američki predsjednik ovo je izjavio tijekom zajedničke tiskovne konferencije sa južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom u Bijeloj kući. Barack Obama je rekao da je očigledno kako su pojedinci unutar iranske vlade bili upoznati s ovom zavjerom, što potvrđuje da je "opasno i nesmotreno ponašanje" od strane Teherana već ustaljeno.

Američki je predsjednik dodao da Teheran djeluje izvan prihvaćenih normi međunarodnog ponašanja već predugo i da će Sjedinjene Države učinit da Iran – citiramo – "plati plati cijenu za ovakvu ponašanje". Barack Obama je rekao da će prvi korak biti da se kazneno goni pojedince uključene u ovu zavjeru. Dodao je da će primijeniti najstriktnije moguće sankcije kako bi dodatno izolirao Teheran.

U pripremljenom svjedočenju danas zamjenik ministra financija David Cohen rekao je da će Sjedinjene Države nastaviti razvijati – kako je rekao – "nove i inovativne" načine kako da se izvrši pritisak na Iran i njegovu središnju banku, uključujući i nove sankcije. U izjavi pred senatskim Odborom za bankarstvo zamjenik ministra je rekao da bi takvi potezi "nametnuli dodatne troškove" Iranu i dale Washingtonu veći utjecaj u odnosima s Teheranom.

Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnice protiv Manssora Arbabsiara, kojima ima iransko i američko državljanstvo a koji je uhićen na međunarodnom aerodromu John F. Kennedy 29. Rujnai Gholama Shakurija, pripadnika elitnih iranskih snaga Quds. Shakuri nije uhvaćen. Cohen je opisao navodnu zavjeru kao dramatični podsjetnik da prijetnja od Irana nije samo ograničena na nuklearne ambicije Teherana. Američko Ministarstvo financija već je objavilo ekonomske sankcije protiv Arbabsiara i Shakurija, kao i tri časnika Iranske revolucionarne garde. Sjedinjene Države su u prošlosti uvele sankcije protiv Irana zbog aktivnosti na obogaćivanju urana i odbijanja suradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

XS
SM
MD
LG