Linkovi

Obama: Apokaliptičnom kultu kakav je ISIL nema mjesta!


UN General Assembly
UN General Assembly


Američki predsjednik Obama je pozvao svijet da konačno stavi tačku na rat , a umjesto toga da se svi zajedno ulključe u nove diplomatske napore kako bi se riješili sukobi diljem planete.

Govoreći pred okupljenima na zasjedanju generalne Skupštine UN-a , predsjednik Obama je podsjetio da je svijet sigurniji i jači kada zemlje suradjuju.

Gospodin Obama je ipak stao i u obranu vojne sile Sjedinjenih Država, posebno američke vojne kampanje protiv ISIL-a.

"Rekao sam i ranije, a evo i ponavljam: nema mjesta apokaliptičnom kultu kakav je ISIL, i Sjedinjene Države se neće ispričavati za korištenje vojne sile - u okviru šire koalicije - kako bi se ISIL uništio. Mi to činimo sa odlučnošću, kako bi osigurali da teroristima kakvi su oni, nigdje nema skloništa!"

Predsjednik Obama je kritizirao i Rusiju zbog aneksije Krima, i ruske podrške separatistima na istoku Ukrajine. On je dodao da su ekonomske sankcije Zapada protiv vlade u Moskvi bile nužnost, jer ni jedna zemlja ne može gledati na takvo oduzimanje teritorije, a da nema nikakve kazne.

Barack Obama, američki predsjednik:
"...Ne možemo tek tako stajati po strani kada se flagrantno krši suverenitet i teritorijalni integritet jedne države. Ako se to dogadja u Ukrajini bez posljedica, onda se to može dogoditi i svakoj zemlji koja je danas predstavljena ovdje ! "

Obama je rekao da nema jednostavnih odgovora kada je u pitanju kraj rata u Siriji, ali je dodao da se mora koristiti diplomacija kako bi se došlo do sporazuma koji će omogućiti miran život sirijskom narodu. Sirija je danas globalni problem, kazao je američki predsjednik i dodao:

"Kada diktator poubija na desetine hiljada ljudi iz vlastitog naroda, to više nije unutrašnja stvar te zemlje. To generira veliku ljudsku patnju, takvog opsega da se to dotiče svakoga od nas. "

Zaključujući svoj govor, američki predsjednik je rekao da , kada svjetski lideri vjeruju svojim narodima i pomažu im da krenu poutem demokracije - to predstavlja snagu tih lidera, a ne njihovu slabost.

Nakon gospodina Obame , iza govornice na generalnoj Skupštini je stao i ruski lider Vladimir Putin, koji je rekao da se oružane snage predsjednika Bashara al Assada hrabro bore protiv terorizma, te da je odbiijanje suradnje sa Assadovim režimom - velika greška.

Putin je pozvao na stvaranje jedne široke, medjunarodne anti-terorističke koalicije, koju je on uporedio sa anti-Hitlerovskom koalicijom u Drugom svjetskom ratu.

"Konačno moramo priznati da se niko, osim snaga Bashara al Assada , i kurdske milicije, istinski ne bori protiv Islamske države i drugih terorista u Syriji, kazao je Putin.

Ruski predsjednik je takodjer kritizirao Zapad jer naoružava umjerene pobunjenike u Siriji, koje, kako je on rekao, ratuju na istoj strani sa ISIL-om. Nije se Islamska država pojavila niotkuda, rekao je Vladimir Putin, nego je prvobitno stvorena kao oružje protiv nepoželjnih sekularnih režima.

Kritizirajući otvoreno Ameriku i zapadne saveznike, Putin je rekao d aje njihov izvoz tzv. demokratskih revolucija - kao što je to slučaj u Iraku i Libiji, doveo do nasilja, većeg siromaštva, i društvenih katastrofa.


Gospoda Obama i Putin se sastaju nasamo večeras.

XS
SM
MD
LG