Linkovi

Nema kratica na putu za mir


Nema kratica na putu za mir
Nema kratica na putu za mir

Američki predsjednik Barack Obama poručio je u obraćanju Generalnoj skupštini UN da ne postoji „kratica“ za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Predsjednik Obama izjavio je da razumije frustriranost medjunarodne zajednice zbog zastoja u mirovnom procesu, ali da i dalje veruje da spor mora da se riješi pregovorima samih Izraelaca i Palestinaca:

- Znam da su mnogi frustrirani zbog nedovoljnog napretka. I ja sam. Ali ne radi se o cilju koji želimo da postignemo – radi se o tome kako da ostvarimo taj cilj. Uvjeren sam da nema kratice da se okonča sukob koji je trajao decenijama. Mir je težak posao. On se neće ostvariti saopštenjima i rezolucijama UN – da je tako lako, do sada bi se već ostvario. Izraelci i Palestinci su ti koji, u krajnjoj liniji, moraju da žive jedni uz druge. Izraelci i Palestinci su ti koji moraju da postignu sporazum o pitanjima koja ih razdvajaju – a ne mi.

Govoreći o globalnim temama, predsjednik Obama je istakao da je ovo bila godina tektonskih demokratskih promjena u arapskom svijetu i drugdje. Kako je rekao, preostalo je još mnogo posla, ali se svijet promijenio na bolje:

- Ovo je bila izuzetna godina. Gadhafijev režim je gotov. Gbagbo, Ben Ali i Mubarak više nisu na vlasti. Osama bin Laden je mrtav, a ideja da se promjene mogu ostvariti samo nasiljem je pokopana sa njim. Nešto se dešava u našem svijetu. Staro stanje stvari više ne važi. Ponižavajući stisak korupcije i tiranije je uklonjen. Tehnologija donosi moć običnom narodu. Mladi snažno osudjuju diktaturu i odbacuju laž da neke rase, religije i narodi ne žele demokratiju.

Generalnoj skupštini danas se obratilo više od 30 svjetskih lidera.

XS
SM
MD
LG