Linkovi

Obama: Najmanje što Rusija sada može učiniti je da omogući pristup medjunarodnim istražiteljima


President Barack Obama , July 21, 2014.
President Barack Obama , July 21, 2014.

Američki predsjednik Barack Obama je danas zatražio od Moskve da iskoristi utjecaj koji ima nad pro-ruskim separatistima na istoku Ukrajine, da bi se omogućio nesmetan pristup mjestu oborenog malezijskog aviona, i istraga medjunarodnih timova koji su stigli u Ukrajinu.

Govoreći danas u Bijeloj Kući, predsjednik Obama je rekao da istina mora izaći na vidjelo , i da medjunarodni istražitelji moraju slobodno pristupiti ostacima aviona - što su do sada separatisti blokirali.

Obama je rekao da separatisti uz rusku podršku uklanjaju tijela poginulih putnika na neodgovarajući način, što je nazvao uvrjedom onima koji su izgubili svoje najdraže u oborenom avionu.

Odgovornost je Ukrajine i ruskog predsjednika Vladimira Putina da narede onima koje podržavaju, naoružavaju i treniraju - da prestanu ometati istragu i uklanjati dokaze s lica mjesta.

Američki predsjednik je naglasio da ovakvo ponašanje jednostavno nema mjesta medju zajednicom svjetskih država danas, i poručio ruskom predsjedniku Putinu:

"Rusija ima ogroman utjecaj na ove separatiste, niko to ne negira. Rusija ih hrabri, Rusija ih trenira. Mi znamo da ih je Rusija naoružala vojnom opremom i oružjem, uključujući protu-zračne rakete. Ključni lideri separatista su ruski državljani. Dakle, s obzirom na tako direktan utjecaj Rusije na njih, Rusija, a posebno predsjednik Putin, imaju direktnu odgovornost da ih natjeraju da suradjuju sa istragom. Šta to oni kriju? Uostalom, to je najmanje što sada mogu uraditi.", kazao je Barack Obama.

U medjuvremenu je dio holandskih istražitelja već na terenu, a njihov šef je zatražio od separatista da im daju pristup vozu u kojem su smješteni ostaci poginulih. Čelnik holandskog tima je rekao da izgleda da su tijela relativno dobro bila smještena.Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk je ponudio da se kompletna istraga na mjestu obaranja aviona preda sada Holandiji. Yatsenyuk je ujedno rekao da je ovim činom Rusija sada prešla na mračnu stranu medjunarodne zajednice.

Kao i predsjednik Obama, i lideri Evropske Unije su saopćili danas da su spremni na nametanje novih sankcija na Rusiju.

XS
SM
MD
LG