Linkovi

Obama: Dokazi ukazuju na to da je raketa zemlja-zrak ispaljena s područja pod kontrolom separatista


Predsjednik Barack Obama je izjavio da je pogibija 298 osam ljudi na malezijskom avionu oborenom iznad istočne Ukrajine, užas neizrecivih proporcija.


Govoreći u Bijeloj Kući, američki predsjednik je rekao da dokazi ukazuju na to da je avion oboren raketom tipa zemlja - zrak , koja je lansirana iz područja koje kontroliraju pro-ruski separatisti.


U medjuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao danas na trenutačnu obustavu vatre izmedju pro-ruskih separatista i ukrajinske vojske, a ruski ministar vanjskih poslova je istovremeno upozorio da je moguće da Rusija odgovori ako bude granatiranja preko granice, iz Ukrajine.

Kijev je, zajedno s Washingtonom i evropskim saveznicima, optužio Rusiju da nastavlja dopremu oružja i boraca na istok Ukrajine, kao pomoć separatistima.


Takodjer danas je i šef ukrajinske službe sigurnosti Valentyn Nalyvaichenko izjavio da presretena komunikacija izmedju separatista pokazuje da je protu-avionski raketni sistem Buk upotrijebljen da se obori malezijski avion , i da je njime upravljao jedan tim od tri ruska vojnika, koji su pred sami napad prešli u Ukrajinu.

Mr. Obama je potvrdio na pres konferenciji da je najmanje jedan putnik na avionu imao američko državljanstvo, a da se identitet još tri putnika ne zna. On je naglasio da istraga pada aviona mora biti vjerodostojna, a kako bi se pomoglo da se to izvede, Obama je dodao da sukobljene strane u Ukrajini moraju obustaviti borbe.

"Dokaze na mjestu rušenja niko ne smije dirati, istražiteljima se mora obezbijediti hitan pristup, i odmah se mora omogućiti dostojanstveno prikupljanje ostataka žrtava i njihov povratak porodicama .", kazao je američki predsjednik.

On je dodao da su Sjedinjene države spremne da obezbijede pomoć u istrazi, i potvrdio da je Washington već poslao osoblje FBI-ja , kao i američke Agencije za transport, u Ukrajinu.

Predsjednik Obama je takodjer pozvao Rusiju da okonča podršku separatistima u Rusiji, ili da se sučeli sa novim sankcijama Amerike i saveznika.

Na jutrošnjem hitnom sastanku Vijeća Sigurnosti UN-a, američka ambasadorica Samantha Power je izjavila da nije vjerovatno da bi separatisti znali operirati kompliciranim sistemom raketa bez pomoći obučenog osoblja, te dodala da u tom smislu ne može biti isključena tehnička pomoć Rusije. Ambasadorica Powers je takodjer rekla da je raketa najvjerovatnije ispaljena iz područja koje drže separatisti.

U.S. Ambassador to the United Nations Samantha Power , 18. juli
U.S. Ambassador to the United Nations Samantha Power , 18. juli

Separatističke snage na istoku Ukrajine su negirale odgovornost za obaranje aviona, i krivicu prebacili na vladu u Ukrajini. Medjutim, ukrajinski ambasador u Ujedinjenim Narodima, Yuriy Sergeyev, je rekao da će Ukrajina predstaviti dokaze Vijeću Sigurnosti da je u obaranju aviona sudjelovala ruska vojska.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Evropi je već poslala na teren 30 promatrača, rekavši da su im separatističke snage koje kontroliraju područje gdje se nalaze ostaci aviona, obezbijedile siguran prolaz.

Svih 298 osoba na avionu je poginulo.Većina putnika su bili državljani Holandije, a medju njima mnogi naučnici koji su krenuli na medjunarodnu konferenciju o AIDS-u koja se održava u Australiji.

Spasilačke ekipe na terenu kažu da je locirano do sada 180 tijela, dok su izvještaji s mnogih strana o pronalasku tzv. crne kutije, za sada konfliktni.

XS
SM
MD
LG