Linkovi

Predsjednik Obama u Bijeloj Kući primio novog ukrajinskog premijera Arseniy Yatsenyuka


Američki predsjednik Barack Obama je danas ponovno upozorio Rusiju da će Zapad poslati račun Moskvi ukoliko vlada u Kremlju nastavi da se miješa u unutrašnje stvari Ukrajine.
Gospodin Obama je govorio u BIjeloj Kući nakon sastanka s novim ukrajinskim premijerom Arseniy Yatsenyukom, kojom prilikom je svom gostu izmedjuostaloga rekao da Amerika stoji uz Ukrajinu.

Govoreći o ruskom vojnom prisutstvu na Krimu, predsjednik je rekao da je to prijetnja ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, i dodao da Washington u potpunosti odbacuje referendum o odvajanju Krima od Ukrajine. Takav referendum, skrpljen u par nedjelja, kazao je Obama, je direktno kršenje medjunarodnog zakona.

Gospodin Yatsenyuk se zahvalio Washingtonu za podršku i rekao da je njegova vlada apsolutno spremna i voljna razgovarati s Moskvom. On je medjutim dodao da se Ukrajina nikada neće predati, te da je vlada u Kijevu spremna poptpisati sporazum o pridruživanju s Evropskom Unijom krajem ovog mjeseca.
U medjuvremenu senator John McCain se sprema povesti dvostranačku kongresnu delegaciju u Kijev, u znak izražavanja podrške prijelaznoj vladi u Kijevu.

Taj se posjet preklapa s hitnim sastankom izmedju državnog sekretara Johna Kerryja sa svojim ruskim kolegom Sergei Lavrovim u petak u Londonu.
XS
SM
MD
LG