Linkovi

Predsjednik Obama poslao manju grupu specijalaca u Ugandu


Joseph Kony, u južnom Sudanu ,Nov 2006 (file photo)
Joseph Kony, u južnom Sudanu ,Nov 2006 (file photo)

Američki predsjednik je pismom obavijestio američke kongresmene da je cilj misije ući u trag optuženiku za ratne zločine Joseph Kony-ju

Jedna manja grupa američkih borbenih snaga se nalazi u Ugandi, u okviru misije potrage za optuženikom za ratne zločine, Josephom Kony-jem, i njegovom ozloglašenom BožijomVojskom Otpora (LRA).

Predsjednik je uglednim članovima američkom Kongresa poslao pismo u kojem ih informira da su prvi američki specijalci stigli u Ugandu još početkom ove nedjelje, i dodaje da će još jedna borbena jedinica, kao i neke prateće jedinice, biti poslane u Ugandu tijekom slijedećeg mjeseca.

U pismu američkog predsjednika Kongresu se takodjer kaže da će američke snage pomoći regionalnim snagama da uklone Jospeha Kony-ja i njegove vojnike. Američke trupe će služiti kao savjetnici u borbenim akcijama, obezbjedjivati informacije, i pomoć, vojnicima Ugande, Južnog Sudana, Centralno Afričke Republike i Demokratske Republike Kongo, što su dijelovi mirovnih snaga Afričke Unije.

Predsjednik Obama kaže da će američki vojnici biti borbeno uključeni samo ako budu napadnuti , dakle, u samoobrani u slučaju napada vojnika LRA.

Božija Vojska Otpora (LRA) se optužuje z aubijanje, otmice i mučenje na hiljade ljudi diljem centralne Afrike, u vrijeme oružane kampanje koju su vodili krajem 80-tih godina. Kony-ja traži Medjunarodni Krivični Sud za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Sjedinjene Države već neko vrijeme podržavaju regionalna nastojanja da se eliminira Kony i LRA i zaštite zajednice koje pate pod njihovim terorom.

I američki KOngres je izrazio podršku za američku pomoć u eliminiranju konstantne prijetnje nasiljem prema tamošnjim civilima.

XS
SM
MD
LG