Linkovi

Obama: 'U rusko-američkim odnosima postignuti konkretni rezultati'


Predsjednici Obama i Medvjedev jedu hamburgere u restoranu Ray's Hell u Arlingtonu, 24. lipnja 2010.
Predsjednici Obama i Medvjedev jedu hamburgere u restoranu Ray's Hell u Arlingtonu, 24. lipnja 2010.

Nakon susreta u Bijeloj kući predsjednik Obama najavio američku podršku članstvu Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji - Medvjedev naglasio važnost partnerstva između SAD i Rusije na polju visoke tehnologije

Predsjednik Obama danas je u Bijeloj kući ugostio svog ruskog kolegu Dmitrija Medvjedeva. To je drugi dan službenog posjeta ruskom predsjednika Sjedinjenim Državama. Prije razgovora dvojica su čelnika nenajavljeno posjetila jedan hamburger restoran u okolici američkog glavnog grada. Dvojica čelnika okončali su susret na kojem se razgovaralo o povećanoj suradnji, ulaganjima i inovacijama. Na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora predsjednik Obama je rekao da su u rusko-američkim odnosima postignuti "konkretni rezultati", dodajući da i dalje postoje neslaganja oko nekih pitanja, kao što je situacija u Gruziji.

Predsjednik Obama je najavio američku podršku članstvu Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Dvojica predsjednika postigla su i sporazum o ponovnom izvozu američkih peradarskih proizvoda u Rusiju. Medvjedev je sa svoje strane spomenuo da je postignut niz sporazuma o ekonomskoj suradnji, te izuzetno važno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Rusije na polju visoke tehnologije.

Inače, predsjednik Medvjedev jučer je posjetio Silicijsku dolinu u Kaliforniji, područje poznato kao sjedište mnogi kompanija visoke tehnologije. Susreo se tom prilikom s čelnicima kompanija Apple, Cisco Systems, Google i Twitter. Medvjedev pokušava modernizirati rusku ekonomiju koja je uvelike ovisna o izvozu nafte. Nakon današnjeg susreta dvojica predsjednika odlaze u Kanadu na sumite skupina G-8 i G-20 industrijaliziranih zemalja svijeta. Posljednji susret dvojice čelnika dogodio se u Londonu u travnju prošle godine.

XS
SM
MD
LG