Linkovi

Obama: 'U rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba nema prečica'


Predsjednik SAD Barack Obama i premijer Izraela Benjamin Netanyahu
Predsjednik SAD Barack Obama i premijer Izraela Benjamin Netanyahu

Palestinska strana međutim uporna je u nastojanju da državnost dobije putem procedure u svjetskoj organizaciji.

Američki predsjednik Barack Obama je u govoru u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda izjavio da u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba 'ne može biti prečica'. Dodao je da je i on osobno frustriran zastojima u mirovnom procesu, ali da je i dalje uvjeren da se problemi između Izraela i Palestinaca mogu rješavati jedino putem izravnih pregovora – a ne u Ujedinjenim narodima.

Palestinska strana međutim uporna je u nastojanju da državnost dobije putem procedure u svjetskoj organizaciji.

Osvrćući se na situaciju na Srednjem istoku, predsjednik Obama je rekao da je regija prošlih mjeseci prošla kroz 'seizmičke demokratske promjene'. Članice Ujedinjenih naroda sada trebaju pomoći arapskim zemljama koje su prošle kroz duboke promjene da obnove svoje nacije – rekao je predsjednik Obama.

Predsjednik je od ostalih međunarodnih tema izdvojio Libiju, koja je – po njemu – primjer onog što međunarodna suradnja može postići u sprečavanju krvoprolića.

Podsjetimo, NATO savez je – u sklopu mandata UN-a – poveo zračnu kampanju protiv režima Moamera Gadafija, pomogao je pobunjenicima u Libiji i Gadafi je uklonjen s vlasti.

Predsjednik Obama je također govorio o važnosti neširenja nuklearnog naoružanja. Pozvao je na nastavak izolacije i na jači pritisak na dvije zemlje – Irana i Sjeverne Koreje – koje rade na vojnom nuklearnom programu i žele proizvesti oružje masovnog uništavanja.

Predsjednik Obama je i u kontaktima za vrijeme godišnjeg zasjedanja Glavne skupštine u New Yorku naglasio važnost izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca. On se danas sastao i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i s palestinskim čelnikom Mahmudom Abbasom.

Podsjetimo, Washington je najavio da će u Vijeću sigurnosti uložiti veto na pokušaj izglasavanja palestinske državnosti jer smatra da se ona može ugovoriti samo izravnim pregovorima dviju strana, a ne – kako je rekao – predsjednik Obama – 'rezolucijama u UN-u'.

XS
SM
MD
LG