Linkovi

Barack Obama odao počast žrtvama napada u Tucsonu


Barack Obama odao počast žrtvama napada u Tucsonu
Barack Obama odao počast žrtvama napada u Tucsonu

Rekavši da su 'srca njihovih sugrađana slomljena' zbog pogibije šestero ubijenih, predsjednik Obama je istaknuo da Amerika ima razloga za nadu i zbog poboljšanja stanja preživjelih stradalnika i zbog herojskih poteza građana koji su pokušali i, na koncu, i uspjeli zaustaviti napadača

Američki predsjednik Barack Obama odao je počast žrtvama subotnje smrtonosne pucnjave u Arizoni, na komemoraciji na Sveučilištu Arizone, u Tucsonu. U svom govoru tisućama okupljenih, američki predsjednik se uglavnom usredotočio na šestero ubijenih osoba, među kojima su i jedna devetogodišnja djevojčica i jedan savezni sudac. Kongresna zastupnica Arizone Gabriella Giffords bila je kritično ranjena u pucnjavi, koja se dogodila dok je ona razgovarala s građanima iz svojeg izbornog okruga, pred jednom trgovinom hrane.

Rekavši da su 'srca njihovih sugrađana slomljena' zbog pogibije šestero ubijenih, predsjednik Obama je istaknuo da Amerika ima razloga za nadu i zbog poboljšanja stanja preživjelih stradalnika i zbog herojskih poteza građana koji su pokušali i, na koncu, i uspjeli zaustaviti napadača.

Oko 26 tisuća ljudi sudjelovalo je u memorijalnom skupu, a predsjednik Obama poručio im je da nisu usamljeni u njihovoj boli. "Nade naše nacije su ovdje večeras. Žrtve oplakujemo zajedno s vama".

Predsjednik je stigao na komemoraciju izravno iz bolnice te je na skupu objavio optimističnu vijest: "Nekoliko minuta nakon što smo napustili njenu sobu neke njene kolegice iz Kongresa bile su tamo kad je Gabby otvorila oči po prvi put".

U međuvremenu, na vidjelo su izašle nove pojedinosti o napadaču Jaredu Loughneru. Policija je objavila da je imala 12 situacija s njim uključujući dva uhićenja zbog posjedovanja alkoholnih pića i marihuana. Svega tri sata prije napada policija je zaustavila Loughnera zbog toga što je prošao kroz crveno svijetlo no pušten je uz usmeno upozorenje.

Predsjednik Obama upozorio je na komemoraciji da se incident u Tusconu ne bi smio uporabiti za potpirivanje političkih razlika. "Važno je da se zamislimo te osiguramo da jedni s drugima razgovaramo na pomirljivi, a ne antagonistički način".

Predsjednik Obama najviše je govorio o najmlađoj žrtvi, devetogodišnjoj Christini Taylor Green.

XS
SM
MD
LG