Linkovi

SAD: Sa Trumpom u Bijeloj kući „američka odlučnost i postojanost neće slabiti.“


„Oni koji nisu glasali za Trumpa moraju shvatiti da je i njegov izbor način na kojem se naša demokracija zasniva i funkcionira.“

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama danas je, u okviru svoje posljednje inostrane turneje u funkciji američkog predsjednika, boravio u Grčkoj, sutra će biti u Njemačkoj, a krajem tjedna u Peruu.

Tijekom današnjih razgovora sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom u fokusu tog susreta bili su grška ekonomija, sukobi u svijetu i spoljna politika Sjedinjenih Država nakon formiranja nove administracije predvođene Donaldom Trumpom.

Gospodin Obama je na konferenciji za novinare, održanoj nakon razgovora sa grčkim premijerom, odgovarajući na pitanje o izboru Donalda Trumpa, rekao da ponekad ljudi jednostavno žele veliku promjenu i da je Trumpov izbor vjerovatno rezultat takve želje. Novinari su gospodina Tsiprasa zamolili da prokomenitira svoju izjavu da je Trump oličenje zla. On je naglasio da je potpuno drugačije govoriti o predsjedničkom kandidatu u odnosu na legalno izabranog predsjednika.

Predsjednik Obama je pred odlazak u inozemstvo održao dugačku konferenciju za novinare, jučer u Washingtonu, i tom je prilikom govorio i sugestiji Donalda Trumpa da svijetu prenese poruku o njegovoj želji i namjeri da nastavi dosadašnje odnose Sjedinjenih Država sa zemaljama saveznica, uključujući i države, članice NATO saveza.

Govoreći o tome novinarima okupljenim u Bijeloj kući gospodin Obama je istakao:

"Jedna od poruka koju mogu prenijeti je Trumpova posvećenost NATO-u i trans-atlantskoj alijansi. Ja mislim da je to jedna od najvažnijih obaveza koju mogu obaviti u ovom trenutku, prenijeti uvjeravanja da američka odlučnost i postojanst neće slabiti."

Donald Trump je, da podsjetimo, tokom preizborne kampanje sugerirao da doprinos članica NATO saveza mora biti veći, da moraju platiti više, ukoliko žele američku zaštitu.

Predsjednik Obama je jučer odbio komentirati Trumpov izbor Stephena Bannona za ključnog savjetnika i stratega. Kritičari izbora bivšeg čelnika kontroverznog medija Breitbart News navode da je Bannon povezan sa bjelačkim nacionalističkim grupama.

Ono što je aktuelni predsjednik posebno naglasio je činjenica da su glasači ti koji su Trumpa birali i izabrali:

"Donald Trump će biti naredni, 45. predsjednik Sjedinjenih Država. Njegovo je pravo i obaveza da formira tim za koji vjeruje da će odražavati njegove političke stavove i promišljanja i realizirati njegove zamisli. Oni koji nisu glasali za Trumpa moraju shvatiti da je i njegov izbor način na kojem se naša demokracija zasniva i funkcionira."

Trumpova pobjeda povod je za brojne prosvjede širom Sjedinjenih Država i, istovremeno, šok za Demokrate. Predsjednik Obama je o tome rekao:

"Ja mislim da će biti zdravo i dobro za Demokratsku stranku da prođe kroz svetranu analizu i promišljanje. Za mene osobno je bitno da se u tom procesu ne namećem, da ne budem duboko uključen. Mislim da je nužno da novi glasovi i nove ideje izrone na površinu."

Predsjednik Obama je takođe istakao da je sugerirao Donaldu Trampu da prodre i do Amerikanaca koji ga ne podržavaju, kako bi njegov rad i djelovanje kada uđe u Bijelu kuću bili lakši i efikasniji.

SAD: Sa Trumpom u Bijeloj kući „američka odlučnost i postojanost neće slabiti.“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

XS
SM
MD
LG