Linkovi

SAD: Osude i kontra-osude predsjednika i predsjedničkog kandidata


Za analitičare oštre osude i kontra-osude između Trumpa i Obame uvjerljiv su podsjetnik na duboku političku podijeljenost i grubu predizbornu kampanju.

Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država do polovine januara iduće godine, odlušio se na korak koji će, sasvim sigurno, imati značajnog odjeka u kampanji za izbor narednog američkog predsjednika. Taj korak je odgovor na oštre kritike Donalda Trumpa, predsjedničkog kandidata Republikanske stranke. Predsjednik Obama je, takođe vrlo oštro, zasjekao u Trumpove prijedloge i stavove o zabrani useljavanja muslimana na američko tlo.

Retorika tog predsjedničkog kandidata, kako je Obama istakao, slabi Sjedinjene Države, narušava njihov ugled, dovodi u pitanje temeljne američke vrijednosti. Nakon razgovora sa savjetnicima za sigurnost o onome što se desilo u Orlandu, predsjednik Obama je jasno i glasno rekao što misli o stavu Donalda Trumpa o zabrani usljevanja muslimana u Sjedinjene Države:

"Ako padnemo u zamku da sve muslimane smatramo ekstremistima, ubicama i teroristima, ako damo povoda da se misli da smo u ratu sa islamom, onda radimo u korist terorista i za njih."

Predsjednikov jučerašnji istup je odgovor na Trumpove optužbe, izrečene dan ranije, da politika Bijele kuće i ono što zagovara Hillary Clinton, kao predsjednička kandidatkinja Demokrata, teroristima ide na ruku, da slabe Sjedinjene Države. Takve Trumpove ocjene i glasno izricani prijedlozi o zabrani useljavanja muslimana su opasni i podrivaju američke napore da steknu i održe podršku umjerenih, dobronamjernih muslimana, takođe je rekao predsjednik Obama i dodao:

"Da li se Republikanci, zvaničnici zaista slažu sa tim? Pitam jer to nije Amerika kakvu želimo. To ne odražava naše demokratke ideale. Neće nas to činiti sigurnijim. To nas čini ranjivijim, manje sigurnim."

Tokom kampanje u saveznoj državi Pennsylvania Hillary Clinton je takođe vrlo oštro osudila Trumpove ocjene da politika predsjednika Obame ide na ruku teroristima:

"Čak i u vrijeme velikih razlika u političkim ocjenama i stavovima, ovo što čujemo od nekoga ko želi biti predsjednik Sjedinjenih Država je daleko ispod nivoa."

Donald Trump je uzvratio riječima:

"Planom useljevanja Hillary Clinton vrata Sjedinjenih Država bila bi širom otvorena za ogroman broj radikalnih islamista koji bi bili prijetnja, ne samo našem društvu nego i našem načinu života."

Sa Trumpovim ocjenama o muslimanima ne slažu se ni mnogi istaknuti i uticajni Republikanci, uključujući i Paula Ryana, predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa:

"Muslimani su naši partneri. Ogromna većina američkih muslimana i muslimana širom svijeta su umjereni, miroljubivi, toleratni."

Za analitičare oštre osude i kontra-osude između Donalda Trumpa i predsjenika Obame uvjerljiv su podsjetnik na duboku političku podijeljenost unutar Sjedinjenih Država i grubu predizbornu i izbornu kampanju.

Norman Ornstein, analitičar instituta AMERICAN ENTERPRISE, ističe:

"Svi znamo da imamo politički sistem užasno polariziran. Sada postaje plemenski. Plemenski identitet i mentalitet je ono što sada pokreće stvari. Razvijen je osjećaj da je drugo pleme neprijatelj, a ne samo politički suparnik."

Spremnost predsjednika da uskoči u predizbornu „političku kavgu“ mogla bi dovesti Donalda Trumpa u poziciju da do novembarskih izbora ima dva vrlo jaka protivnika iz Demokratske stranke.... Hillary Clinton i Baracka Obamu.

SAD: Osude i kontra-osude predsjednika i predsjedničkog kandidata
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG