Linkovi

SAD: Dva, tri dana nakon pobjede..... drugačiji Trump?


Prvi put u Bijeloj kući: Obama i Trump, aktualni i novoizabrani predsjednik SAD
Prvi put u Bijeloj kući: Obama i Trump, aktualni i novoizabrani predsjednik SAD

„Vidjeli smo dvije verzije Donalda Trumpa... hirovitog i kontroverznog i sada smirenog, prigušenog... Kakav će biti kao predsjednik?“

Samo dva dana nakon iznenađujuće pobjede Donalda Trumpa, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država ušao je u Bijelu kuću na poziv aktualnog predsjednika Baracka Obame. Bio je to njihov prvi susret i prvi razgovor o tranziciji vlasti, obavezi koju i jedan i drugi moraju na najbolji način definirati u narednih 70-ak dana. Do jučer ljuti politički protivnici tokom tog susreta bili su, i Obama i Trump, obostrano predusretljivi i iskazali punu spremnost da surađuju i time omoguće nesmetani prenos vlasti sa odlazeće na dolazeću administraciju.

Sadašnji i novi predsjednik razgovarali su mnogo duže od vremena predviđenog za njihov prvi susret. Taj razgovor Obama je ocijenio vrlo uspješnim.

"Bio je to razgovor širokog spektra.... Od organizacionih pitanja do najbitnijih pitanja spoljne i unutarnje politike. Kako sam istakao i dan ranije, moj prioritet broj jedan u naredna dva mjeseca je glatka tranzicija vlasti koja će omogućiti uspješan rad novoizabranog predsjednika."

Nakon žestokih kritika predsjednika Obame tokom izborne kampanje, ton i riječi Donalda Trumpa bili su sasvim drugačiji:

"Radujem se budućoj saradnji sa predsjednikom Obamom, uključujući i savjetodavnu dimenziju. On mi je predočio neke od teškoća, ali i neke od zaista vrijednih postignuća . Gospodine predsjedniče, susret sa vama bio je divan i radujem se budućim, mnogim budućim susretima sa vama."

Analitičari se pitaju koliko i kako će se Donald Trump promijeniti otkako je pobijedio na izborima.

Molly Reynolds, analitičarka instituta Brookings, o tome kratko kaže:

"Vidjeli smo dvije verzije Donalda Trumpa... hirovitog i kontroverznog i sada smirenog, prigušenog... Kakav će biti kao predsjednik? O tome se trebamo zapitati."

To pitanje lebdjeće i u Kongresu. Naredni, 45. po redu predsjednik, bio je i na Capitoll Hillu, sjedištu američkog Kongresa. I prvi susreti sa čelnicima Republikanske stranke u najvišem zakonodavnom tijelu Sjedinjenih Država protekli su predusretljivo, iako su mnogi senatori i kongresmeni sa neodobravanjem i nezadovoljstvom komentirali i ocjenjivali istupe, poruke i stavove Donalda Trumpa prije njegovog izbora na predsjedničku funkciju.

Paul Ryan, predsjedavajući Zastupničkog doma, Republikanac, kratko je izjavio:

"Procjenjujemo šta da uradimo da krenemo napred."

A Trump najavljuje i obećava:

"Smanjićemo poreze, poboljšati zdravstvenu brigu, učiniti je pristupačnijom i boljom...."

Novoizabrani predsjednik susreo se i sa Mitchom McConnellom, liderom Republikanske većine u Senatu, senatorom na koga će se morati oslanjati kada, kao predsjednik, bude u Senat upućivao svoje prijedloge. Prije Trumpovog izbora, McConnell je često odbijao da govori o Trumpu, pa čak i da spominje njegovo ime. Sa Trumpom u Bijeloj kući od 20. janura Republikanci vjeruju u promjene.

Mitch McConnell, senator, Republikanac, o tome kratko kaže:

"Voljeli bi vidjeti da se zemlja kreće, da bude vođena u drugačijem pravcu."

Uz većinu u Kongresu i sa Trumpom u Bijeloj kući, promjene koje žele Republikanci su mnogo izvjesnije, ocjenjuje Darrel West, analitičar instituta Brookings:

"Kongres pod kontrolom Republikanaca će djelovati. Republikanci imaju listu stvari što ih žele uraditi. I glasaće da ih proguraju. Amerikanci će biti svjedoci mnogih promjena."

SAD: Dva, tri dana nakon pobjede..... drugačiji Trump?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Cilj nekih od tih promjena biće ostvarenja Baracka Obame. Demokrati u Senatu moći će koristiti neke proceduralne taktike da zaustave neke intencije Republikanac, ali ne i sve ono što Republikanci kane ostvariti. Nešto od onoga što je Donald Trump zagovarao kao predsjednički kandidat, i što bi mogao zagovarati kao predsjednik, kao primjera radi gradnja zida duž američko-meksičke granice, moglo bi izvor neslaganja i podjela među Republikancima. Za sada je rano pouzdano procjenjivati što će donijeti Republikanac u Bijeloj kući i republikanska većina u oba doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG