Linkovi

Obama: Treba ispitati je li pakistanska vlada bila svjesna Bin Ladenove nazočnosti u zemlji


Američki predsjednik Barack Obama u Fort Campbellu, u Kentuckyju, 6. svibnja 2011.
Američki predsjednik Barack Obama u Fort Campbellu, u Kentuckyju, 6. svibnja 2011.

Američki predsjednik Barack Obama priključio se onima u njegovoj vladi koji kažu da je Osama bin Laden imao neku vrstu podrške u Pakistanu koja mu je omogućila da godinama živi na 60 kilometara od glavnog pakistanskog grada Islamabada

Američki predsjednik Barack Obama priključio se onima u njegovoj vladi koji kažu da je Osama bin Laden imao neku vrstu podrške u Pakistanu koja mu je omogućila da godinama živi na 60 kilometara od glavnog pakistanskog grada Islamabada. U intervjuu za televiziju CBS američki predsjednik rekao je da još nije jasno je li pakistanska vlada bila svjesna Bin Ladenove nazočnosti u zemlji dodajući da se to treba ispitati.

Istodobno, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon kazao je da Sjedinjene Države ne smatraju da je al-Qaida strateški poražena. On je ipak dodao da je uklanjanje Osame bin Ladena “doista važna prekretnica” u razbijanju terorističke organizacije. Gospodin Donilon je kazao i da su dokumenti koji su pronađeni u kući u kojoj se skrivao Osama bin Laden prava riznica podataka te da se radi o najvećoj količini podataka o teroristima što su je Sjedinjene Države ikad dobile.

Sjedinjene Države su priopćile da žele ispitati tri žene Osame bin Ladena koje su u ponedjeljak uhitile pakistanske vlasti, a nakon što su američki komandosi izvršili prepad na zgradu u kojoj je živio vođa al-Qaide. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon izjavio je da pakistanske vlasti trebaju dati Washingtonu obavještajni materijal prikupljen u zgradi gdje se nalazio Osama bin Laden i njegove tri žene.

Pakistanske snage sigurnosti preuzele su kontrolu nad tom zgradom neposredno nakon što su američki komandosi okončali svoju tajnu operaciju u kojoj je Osama bin Laden ubijen. Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani danas će izvijestiti parlament o akciji. Njegova vlada tvrdi kako nije znala gdje se nalazio Osama bin Laden te da više neće trpjeti bilo kakvu američku akciju bez odobrenja Islamabada.

XS
SM
MD
LG