Linkovi

Da li je Američki san za mene mrtav...


Predsjednik Obama na skupu pod pokroviteljstvom TV mreže CNBC odgovara na pitanja prisutnih
Predsjednik Obama na skupu pod pokroviteljstvom TV mreže CNBC odgovara na pitanja prisutnih

Novo istraživanje je pokazalo da je ekonomska recesija u Sjedinjenim Državama završena u junu prošle godine, ali predsjednik Obama kaže da mnogi Amerikanci još uvijek osjećaju posljedice. On je jučer, uz direktan televizijski prenos, odgovarao na brojna pitanja američkih gradjana, uključujući vlasnike malih firmi, nastavnike, studente i nezaposlene.

Pitanja prisutnih na skupu kojeg je sponzorirao TV kanal CNBC bila su ljubazna, ali otvorena i direktna. Ljudi su jednostavno željeli reći šta ih brine.

Učesnica skupa postavlja pitanje predsjedniku Obami
Učesnica skupa postavlja pitanje predsjedniku Obami

"Ja sam iz srednje klase Amerikanaca i iskreno govoreći ja sam iscrpljena. Iscrpljena sam braneći vas, braneći vašu vladu, braneći plašt promjena zbog kojih sam glasala za vas gospodine predsjedniče. Odgovorite mi pošteno - da li je ovo moja nova relanost“, upitala je žena koja radi kao šef finansija u jednoj organizacija za pružanje usluga američkim vojnim veternaima.

"Kao mnogima iz moje generacije, bli ste mi, zaista, inspiracija, ali ta inspiracija izumire. Želim da znam da li je američki san za mene mrtav", upitao je 30-togodišnji nezaposleni pravnik.

Nezaposleni, nedavno diplomirani pravnik je upitao predsjednika Obamu - Da li je za mene Američki san mrtav?
Nezaposleni, nedavno diplomirani pravnik je upitao predsjednika Obamu - Da li je za mene Američki san mrtav?

"Ne, ni u kom slučaju“, odgovorio je Obama:

„Mi još uvijek imamo najbolje univerzitete na svijetu. Mi još uvijek imamo najdinamičniju ekonomiju na svijetu. Nema te zemlje na svijetu koja u ovom trenutku ne bi željela biti na našem mjestu."

Predsjednik Obama je prisutnim na skupu rekao da osjeća njihove patnje, ali je branio svoju ekonomsku politiku, uključujući vladin program stimulisanja ekonomije i pomoć likvidnosti financijskih institucija:

"Mi smo prošli kroz najgoru recesiju od vremena Velike Depresije. Financijsko tržište je bilo na ivici kolapsa i za sobom je vuklo ekonomiju. Trebali smo poduzeti neke korake i to veoma brzo da spriječimo kolaps financijskog sistema."

Da li je Američki san za mene mrtav...
Da li je Američki san za mene mrtav...

Gospodin Obama je rekao da je dobrim dijelom nasljedio federalni deficit jer je njegov predhodnik smanjio poreske stope, te da su ratovi u Iraku i Afganistanu počeli u vrijeme Georgea Busha.

Iz opozicijske, Republikanske partije, medjutim, Obaminu ekonomsku politiku okrivljuju za rastući deficit i sada pozivaju na fiskalnu suzdržanost i produžetak poreskih olakšica.

Predsjednik Obama kaže da je to loša matematika:

"Ja ne mogu smanjiti porez za najbogatijih 2 procenta Amerikanaca, od čega će 86 posto otići ljudima koji zaradjuju milion dolara ili više, i u isto vrijeme smanjiti deficit. Jednostavno ne shvatam tu računicu. Brojevi jednostavno pokazju da je to nemoguće."

Kritičari optužuju predsjednika da se protivi velikim korporacijama, ali Obama kaže da svi moraju raditi zajedno da bi zemlja napredovala.

"Ja sam sada u cijelosti usmjeren na rast privatnog sektora", naglasio je Obama.

Predsjednik je i ovaj put stao u odbranu srednje klase i pozvao Kongres da ne produži poreske olakšice iz Bushove ere, koje ističu krajem ove godine, za one koji zaradjuju preko 250 hiljada dolara, i produži za sve druge.

XS
SM
MD
LG