Linkovi

Predsjednik Obama još jednom ličnost godine - po magazinu TIME


Magazin Time proglasio je predsjednika Baracka Obamu "Licem godine" za 2012., na kraju ove teške i komplicirane godine u američkoj politici. Gospodin Obama osvojio je re-izbor nakon oštre kampanje protiv Republikanca Mitta Romney-a, ali ga ništa manje izazova ne očekuje i u drugom mandatu.

Izborna noć u Chicagu, pristalice predsjednika Obame proslavljaju pobjedu.

PREDSJEDNIK BARACK OBAMA :
Vraćam se u Bijelu Kuću sa više odlučnosti i više inspiracije nego ikad - zbog posla kojeg treba uraditi i budućnosti koja je pred nama.

Medjutim, gospodin Obama je imao malo vremena da uživa u trijumfu. Još jednom je morao da preuzme težak zadatak da utješi naciju, nakon tragičnog ubistva 20 djece u školi u Newtownu.

Ovo više ne možemo da podnosimo. Ove tragedije moramo zaustaviti. A da bismo ih zaustavili - moramo se promijeniti., kazao je predsjednik.

Gospodin Obama, uz to pokušava da pronadje kompromis sa kongresnim Republikancima o smanjivanju deficita zemlje, o hiljadu milijardi vrijednim uštedama od poreza i budžetskim rezovima - sve do kraja godine.

Za predsjednika je re-izbor prilika da krene iznova, kaže bivši Reaganov šef kabineta, Ken Duberstein i dodaje:

Narod je predsjedniku Obami dao i drugu šansu, vjerovatno da kao potvrdu obećanja kojeg je dao 2008., da će fundamentalno transformirati Washington u pravcu zajedničkog rada za dobro svih.

To je, medjutim, šansa i za republikanski svjež start, kaže Thomas Mann iz Instituta Brookings:

Jednostavno, za Republikance nije više isplativo da ostanu u opoziciji tokom cijelog drugog Obaminog mandata. Ako se pokažu kao prepreka u bilo čemu što bi riješilo naše probleme, potpisuju si smrtovnicu.

Ali kod teških odluka o porezima i potrošnji treba očekivati i predsjednikove zahtijeve za ustupcima i od svoje stranke, kaže Duberstein.

Povremeno, dobar lider mora da kaže "NE" svojim najbližim saveznicima, kao i "DA" svojim najoštrijim oponentima. Ljude moraš dovesti za isti sto.

Predsjednik Obama će zakletvu zvanično položiti u nedjelju 20. januara, a javna inauguralna ceremonija održaće se dan nakon toga.
XS
SM
MD
LG