Linkovi

Samit G20: Jedna od glavnih tema-Sirija


Barack Obama izrazio uvjerenje da će kongres odobriti njegovu rezoluciju kojom se odobrava napad na Damask, ali on želi zadobiti i međunarodnu podršku za takvu operaciju.

Očekuje se da će Sirija biti jedna od glavnih tema summita G20 koji se krajem nedjelje održava u St Petersburgu, Rusija.

U glavnom gradu Švedske, Štokholmu, mjere sigurnosti su bile pojačane pred današnji dolazak predsjednika Obame. Prije sinoćnjeg odlaska na trodnevno putovanje, predsjednik Obama je osigurao podršku najviših kongresnih lidera za vojnu akciju protiv Sirije, i izrazio uvjerenje da će kongres odobriti njegovu rezoluciju kojom se odobrava napad na Damask. Ali on želi zadobiti i međunarodnu podršku za takvu operaciju. Francuski predsjednik Francois Hollande je već obećao svoju podršku. On je jučer izrazio nadu da će se na samitu G20 u St.Petersburgu postići širi konsensus.

Kada se dogodi masakr hemijskim oružjem, kada svijet za to sazna, kada se pruže dokazi, kada su nam počinitelji poznati, onda mora doći do odgovora. Međunarodna zajednica očekuje taj odgovor. Zajednički, njemački predsjednik, francuski predsjednik, izražavamo istu osudu, ali istovremeno i istu nadu da će se za Siriju naći političko rješenje, rekao je francuski predsjednik.

On se reporterima obratio nakon susreta sa njemačkim predsjednikom Joachim Gauckom u Parizu.

Kancelarka Angela Merkel vjeruje da će na predstojećim susretima, kao što je G20, biti moguće postići međunarodni sporazum o odgovoru kada je u pitanju Sirija, rekao je njemački predsjednik.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon će također prisustvovati samitu u Rusiji. On je upozorio protiv bilo kakve vojne akcije u Siriji prije nego tim UN-a ne izvijesti o rezultatima svoje istrage provedene u predgrađu Damaska, gdje su sirijske snage, kako se navodi, koristile hemijsko oružje 21 augusta. Prije odlaska na samit, gospodin Ban je također naglasio da korištenje takvog oružja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnih zakona.

Moramo okončati zločine zbog kojih pati sirijski narod. Trebali bi izbjeći dalju militarizaciju sukoba i revitalizirati potragu za političkim rješenjem. Svjestan sam argumenta za akciju kako bi se spriječila buduća upotreba hemijskog oružja. U isto vrijeme, moramo u obzir uzeti bilo kakvu kaznenu mjeru za nastojanja da se spriječi dalje krvoproliće i olakša političko rješenje sukoba, rekao je gospodin Moon.

Sirija poriče korištenje hemijskog oružja, a očekuje se da će Rusija, njen saveznik i domaćin samita, nastojati razuvjeriti sudionike da se pridruže koaliciji za napad na Siriju. Tokom boravka u Rusiji, predsjednik Obama bi se, prema očekivanjima, trebao sastati i sa grupom aktivista kako bi razgovarao o kontroverznim zakonima te zemlje kojima se guše slobode i prava manjina, kao što je protivljenje zajednicama homoseksualaca.
XS
SM
MD
LG