Linkovi

SAD – Sirija: Obama spreman za odluku, Kongres odlučuje o napadu


“Iako sam uvjeren da imam pravo da vojnu akciju sprovedem i bez direktne saglasnosti članova Kongresa, znam da će naša zemlja biti jača ako postupimo ovako i naše će akcije biti još djelotvornije.”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama danas se ispred Bijele kuće obratio američkoj javnosti i saopštio da od Kongresa traži suglasnost za odluku o napadu na snage sirijskog režima. Po njegovoj ocjeni Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je paralizirano, suglasnost stalnih članica Vijeća nije moguće postići ni sada, kao ni u ranijim brojnim pokušajima.

Stranački lideri u Kongresu pozdravili su Obaminu odluku o traženju saglasnosti Kongresa za izvođenje udara na snage Assadovog režima. Da podsjetimo, preko 140 članova Kongresa potpisalo je pismo kojim su od gospodina Obame zatražili da odluka u udarima bude razmotrena i na Capitol Hillu.

U obraćanju američkoj javnosti gospodin Obama je, uz ostalo, istakao:

„Prije deset dana, cijeli svijet je u užasu gledao kako su muškarci, žene i djeca masakrirani u Siriji, u najgorem napadu hemijskim oružjem u 21. vijeku. Juče su Sjedinjene Države iznijele jasne dokaze da je sirijska vlada odgovorna za taj napad na sopstveni narod.

Naši obavještajni podaci pokazuju da su se Assadov režim i njegove snage pripremale da upotrijebe hemijsko oružje, da su projektilima gađali gusto naseljena predgrađa Damaska i da je izveden napad hemijskim oružjem. Sve se to slaže sa onim što je svijet jednostavno mogao da vidi… bolnice preplavljene žrtvama, užasne slike mrtvih…. Sve to govori da je daleko više od 1000 ljudi ubijeno. Nekoliko stotina među njima… djevojčice i dječaci ugušeni do smrti od strane njihove vlade.
Taj napad je napad na ljudsko dostojanstvo. On takođe predstavlja ozbiljnu opasnost po našu nacionalnu sigurnost. Time se ismijava globalna zabrana upotrebe hemijskog oružja. U opasnost su dovedeni naši prijatelji i partneri duž sirijske granice, uključujući Izrael, Jordan, Tursku, Liban i Irak. Sve to može voditi ekalaciji upotrebe hemijskog oružja ili njegovoj prodaji terorističkim grupama koje žele da ugroze naš narod.

U svijetu sa toliko mnogo opasnosti, tom zlu se mora suprotstaviti.
Nakon pažljive procjene, donio sam odluku da Sjedinjene Države treba da poduzmu vojnu akciju protiv određenih ciljeva sirijskog režima. To neće biti intervencija sa neodređenim krajem. Naša noga neće stupiti na sirijsko tlo. Umjesto toga, naša akcija će biti ograničena u trajanju i obimu. Ali, uvjeren sam, Assadov režim možemo smatrati odgovornim za upotrebu hemijskog oružja, kazniti takvo ponašanje i uništiti njihovu sposobnost da izvode takve napade.

Naša armija ima raspoređene snage u tom regionu. Zapovjednik Združenog štaba me je informisao da smo spremni za napad kad god se odlučimo na to. Štaviše, zapovjednik Štaba mi je naznačio da naša spremnost za izvođenje ove misije nije ograničena vremenom, ona će biti uspješna sutra, ili iduće sedmice ili mjesec dana od danas. I ja sam spreman da izdam to naređenje.

Ali, kao što tu odluku, kao vrhovni zapovjednik, donosim uvjeren da je to u interesu naše nacionalne sigurnosti, isto sam tako svjestan da sam i predsjednik najstarije svjetske ustavne demokratije. Oduvijek sam vjerovao da je naša moć zasnovana, ne samo na našoj vojnoj moći, nego i na tome što smo primjer vlasti naroda, vlasti za narod i vlasti samog naroda. I zato sam donio i drugu odluku: da zatražim autorizaciju za upotrebu vojne sile od zastupnika američkog naroda u Kongresu.
Proteklih nekoliko dana, čuli smo od članova Kongresa da žele da se oko ovoga čuje i njihov glas. Apsolutno se slažem s tim. Zbog toga sam jutros razgovarao sa sva četiri kongresna lidera i oni su se složili da o tome zakažu raspravu i glasanje čim se članovi Kongresa ponovo okupi na zasjedanju.

Dakle, iako sam uvjeren da imam pravo da ovu vojnu akciju sprovedem i bez direktne saglasnosti članova Kongresa, znam da će naša zemlja biti jača ako postupimo ovako i naše će akcije biti još djelotvornije. Mi treba da raspravljamo o ovome, jer se radi o stvarima većim nego što je redovan posao. Jutros su se i John Boehner, Harry Reid, Nancy Pelosi i Mitch McConnell saglasili da je to ispravan put odlučivanja u našoj demokraciji”
- rekao je, između ostalog, predsjednik Barack Obama.
SAD – Sirija: Obama spreman za odluku, Kongres odlučuje o napadu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00
XS
SM
MD
LG