Linkovi

SAD: Primirje u Siriji pod krupnim „ako....“


Predsjednik Obama sa članovima Vijeća za nacionalu sigurnost
Predsjednik Obama sa članovima Vijeća za nacionalu sigurnost

"Ako dogovor bude implementiran, a to je krupno ako, nasilje i razaranja biće uveliko smanjeni, hrana i druga pomoć moći će stizati Sirijcima....“

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama istakao je da bi prvi korak ka miru u Siriji mogao biti ostvaren ukoliko se sukobljenje strane budu držale dogovora o primirju koji su prihvatile. Po njegovoj ocjeni trajan mir u toj zemlji je nemoguć tako dugo dok na vlasti bude sirijski predsjednik Bashar al-Assad. Nakon susreta sa članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost kasno sinoć, predsjednik Obama je takođe istakao da je zajedničkim naporima zemalja-saveznica ekstremistički pokret za takozvanu Islamsku državu značajno oslabljen i da gubi uticaj u regionu.

Predsjednik Obama se nada da će do prekid sukoba u Siriji doći noćas u ponoć, kako je planirano. Svejstan je takođe, da i u najboljim okolnostima, ne treba očekivati da svi sukobi prestanu jednovremeno i odmah. O tome je rekao:

"Svako zna šta treba da se desi, da sve strane koje su dio dogovora o prekidu sukoba treba da prekinu napade, uključujući i zračne udare. Humanitarnoj pomoći mora biti omogućeno da bude isporučena u opsjednuta područja. Mnogo od svega toga ovisiće o tome da li će sirijski režim, Rusija i njihovi saveznici poštovati njihove obaveze."

Ukoliko bi se to desilo, ukoliko bi sve strane ispunjavale prihvaćene obaveze, region bi se mogao fokusirati na borbu protiv terorizma, naglasio je predsjednik Obama i dodao:

"Ako dogovor bude implementiran, a to je krupno ako, nasilje i razaranja biće uveliko smanjeni, hrana i druga pomoć moći će stizati Sirijcima.... Mnogi životi biće spašeni. Primirje bi, potencijalno, moglo voditi pregovorima o političkim solucijama sirijske krize, okončanju građanskog rata i usmjeravanju snaga na uništavanje ISIL-a."

Za uništavanje tog ekstremističkog i terorističkog pokreta biće potrebno vrijeme, mada je tokom prošle godine združenim naporima savezničkih snaga snaga ISIL-a značajno oslabljena, ocijenio je američki predsjednik i istakao:

"Zahvaljući brojnim i efikasnim zračnim udarima na naftnu infrastrukturu pod kontrolom ISIL-a - transportne cistene, busotine, rafinerije - proizvodnja i prihod od prodaja nafte su značajno smanjeni. Uništavamo i objekte u kojima ISIL čuva gotovinu. Taj novac biva spaljen, završava u dimu. ISIL je prisiljen smanjiti novčana davanja svojim borcima zbog čega uveliko opada njihova lojalnost pokretu i njihov moral."

Predsjednik Obama je naglasio da je zbog jačanja kontrole i zaštite turske granice za borce iz drugih zemalja sada mnogo teže da se pridruže ISIL-u. I brutalnost tog pokreta smanjuje njegovu doskorašnju privlačnost za ekstremiste, što dodatno doprinosi slabljenju moći pokreta i smanjivanju terorije koju kontrolira i u Iraku i u Siriji. Predsjednik Obama je takođe naglasio da Sjedinjene Države neće posustati sve dok ISIL ne bude defintivno uništen.

SAD: Primirje u Siriji pod krupnim „ako....“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG