Linkovi

Traženje kongresnog odobrenja za akciju u Siriji nosi politički rizik za predsjednika Obamu


Usprkos veoma stvarnoj mogućnosti poraza u kongresu, predsjednik Obama vjeruje da bi odobrenje od strane kongresa moglo ojačati njegovu moć, kako kod kuće, tako i u inostranstvu.

Mnogi stručnjaci se slažu da je zahtjev predsjednika Obame za kongresnim odobrenjem američke vojne akcije u Siriji proračunato kockanje. Kako iz Bijele kuće izvještava novinar Glasa Amerike Kent Klein, postoji rizik da bi, ukoliko kongres ne odobri akciju, to moglo narušiti predsjednikov politički imidž i američki međunarodni prestiž.

Nakon optužbi da je Sirija prošlog mjeseca napala vlastite građane hemijskim oružjem, predsjednik Obama sada traži od kongresa da odobri njegov plan za vojne napade na Siriju. Ali mnogi Amerikanci se protive vojnoj akciji. I oni vrše pritisak na zakonodavce, kao što je republikanski senator John McCain, koji podržavaju ograničene napade.

Želim odmah reći da se oštro protivim slanju i jednog jedinog vojnika na teren u Siriji, rekao je senator McCain.

Usprkos veoma stvarnoj mogućnosti poraza u kongresu, predsjednik Obama vjeruje da bi odobrenje od strane kongresa moglo ojačati njegovu moć, kako kod kuće, tako i u inostranstvu.

Vjerujem da ćemo biti učinkovitiji i jači, ako kongres odobri ovu akciju, rekao je američki predsjednik.

Traženje kongresnog odobrenja sa sobom nosi i politički rizik za predsjednika, kaže Steven Heydemann iz Američkog instituta za mir.

U ovom trenutku se ne zna da li će on prevladati u kongresu. Ukoliko ne prevlada, mislim da će odluka da zatraži kongresno odobrenje na kraju imati znatne posljedice za predsjednikov kredibilitet, kaže gospodin Herydemann.

On dodaje da bi odbijanje od strane kongresa također moglo oslabiti američke diplomatske napore da se riješi sukob.

Ukoliko Sjedinjene države izgube utjecaj, ukoliko ljudi osjete da ne mogu vjerovati predsjedniku ili da on ne može ispuniti svoje obaveze, tada postaje teže za Sjedinjene države da iskoriste svoj utjecaj sa raznim izgračima, i da pokušaju okončati ovaj sukob, kaže Steven Heydemann.

Predsjednik Obama vjeruje da su integritet Sjedinjenih država i međunarodne zajednice povezani sa odlukom da se izvrši napad na Siriju. Kredibilitet bi mogao biti narušen odbijanjem predsjednikovog zahtjeva, kaže Blaise Misztal, pri washingtonskom Dvostranačkom političkom centru.

Mislim da bi to u ovom trenutku bio udarac za američki kredibilitet, osobito ako se odlučimo povući nakon što smo povukli crvenu liniju i odlučili poduzeti korake, kaže Blaise Misztal.

Kongresno odobrenje planiranih napada na Siriju bi se uveliko smatralo davanjem dodatne legitimnosti predsjedniku Obami. On će se stoga sutra obratiti američkoj javnosti, putem nacionalne televizije.
XS
SM
MD
LG