Linkovi

Predsjednik Obama: Razmatramo jednu ograničenu, kraću akciju u Siriji


Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da nije donio finalnu odluku o tome kako će odgovoriti na upotrebu kemijskog oružja u Syriji, ali je dodao da razmatra jednu ograničenu, manju akciju. On je kazao da akcija neće biti bez unaprijed odredjenog kraja, niti će uključivati prisutnost američkih trupa na terenu.

Predsjednik je ovo izjavio u petak poslijepodne po istočno američkom vremenu , ubrzo nakon što je američki državni sekretar John Kerry rekao da je američka obavještajna služba duboko uvjerena u tačnost izvještaja koji kaže da je sirijska vlada izvršila napad otrovnim gasom prošle nedjelje.

Kerry je takodjer rekao da dokazi, predstavljeni u sada javnom dokumentu, pokazuju da je više od hiljadu i četiri stotine Sirijaca ubijeno u napadu u blizini Damaska, uključujući 426-oro djece.

On je dodao da nalazi takodjer pokazuju da je sirijski tim za kemijsko oružje bio u tom području tri dana prije nego se napad dogodio. Kerry takodjer kaže da su rakete ispaljivane samo iz područja pod kontrolom režima, u područja pod kontrolom pobunjenika, tj. u rečena pregradja Damaska.

Državni sekretar Kerry kaže da obavještajni podaci takodjer uključuju uhvaćene komunikacije, u kojima jedan visoki sirijski zvaničnik potvrdjuje da je učinjen napad kemijskim oružjem.

Prije toga, tijekom press brifinga u Bijeloj Kući, visoki predstavnik Obamine administracije je rekao da predsjednik nastavlja primati informacije o mogućim opcijama od strane vojske i svoga tima za nacionalnu sigurnost. rečeno je da se gospodin Obama takodjer konsultira s Kongresom ,i nizom medjunarodnih partnera.
XS
SM
MD
LG