Linkovi

Predsjednik Obama: Nadgledamo samo ono što je od važnosti za američku nacionalnu sigurnost


Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da se Sjedinjene države konsultiraju sa zemljama Evropske Unije i drugim zemljama, u vezi sa američkim tajnim programima praćenja i nadgledanja, da bi, kako je rekao, špijuniranje bilo ograničeno, i ne bi postalo isuviše prisutno u životima običnih ljudi.

Govoreći na novinskoj konferenciji u Stockholmu, gospodin Obama je priznao da su tehnološki napreci u tom polju povećali mogućnost za zloupotrebe. Američki predsjednik je potom dodao:

Prvi ću priznati da postojeći napreci u tehnologiji kao i činjenica da toliko informacija danas prolazi kroz internet - čine rizike da dodje do zloupotrebe većima, nego je to bilo u prošlosti.

Predsjednik Obama, inače prvi američki predsjednik koji je posjetio Švedsku, je rekao potom da je u fokusu američkog programa špijuniranja prvenstveno američki nacionalni interes, uključujući kontra terorizam, kontrola oružja za masovno uništenje i kibernetička sigurnost - a ne špijuniranje individua koji nemaju nikakve veze s navedenim pitanjima.

Mogu pružiti uvjeravanja javnosti Evrope i širom svijeta da mi ne prisluškujemo telefonske razgovore gradjanam, niti čitamo njihovu elektronsku poštu. Mi pokušavamo ciljati vrlo konkretna područja za koja su vezane naše brige.

To koliko je ekstenzivan program špijuniranja koji provodi američka agencija za nacionalnu sigurnost - je postalo poznato kada je detalje otkrio javnosti bivši ugovarač pri toj Agenciji, Edward Snowden.Snowden sada živi u Rusiji, gdje je dobio privremeni azil. Ruski predsjednik Vladimir Putin je odbio zahtjeve predsjednika Obame da preda Snowdena Americi, gdje bi se sučelio s optužbama za špijunažu.
XS
SM
MD
LG