Linkovi

Bez Kube, ali o Kubi


Lideri Latinske Amerike, Kariba i Sjeverne Amerike, okončali su, nakon dva dana, Šesti summit Amerika u Cartageni u Colombiji.

Predsjednik Barack Obama se nadao da će njegov drugi po redu Summit Amerika biti prije svega fokusiran na proširenje ekonomske integracije i partnerstva širom dva kontinenta. Medjutim, Sjedinjene Države i Canada su bile suočene sa pritiskom zbog nastavljenog isključivanja Cube iz tih procesa. Obje države tvrde da Cuba ne treba da prisustvuje summitu dok ne ispuni demokratske standarde.

Na ulicama Cartagene organizovani su protesti protiv politike Sjedinjenih Država prema Cubi.

Predsjednik Colombije, Juan Manuel Santos, prvog dana summita je okupljenim liderima rekao da je došlo vrijeme za prekid izolacije Cube i američki trgovinski embargo nazvao anahronizmom.

Predsjednik Obama je o problemu Cube govorio na konferenciji za novinare sa kolumbijskim predsjednikom Santosom, naglasivši da ta zemlja mora da krene ka demokratiji i punom poštovanju ljudskih prava:

- Shvatamo da će možda u narednim godinama biti prilike da Cuba počne da se bavi time šta treba da uradi da bi svom narodu dala onu vrstu prosperiteta i uslova koji su potrebni za početak ublažavanja odredjenih ograničenja u toj zemlji. To je nešto što ćemo pozdraviti.

Gospodin Obama je imao priliku da čuje i zahtjeve regionalnih lidera za razmatranje alternativa u vodjenju, kako mnogi smatraju, neefikasnog rata protiv droge, među kojima je i legalizacija droge radi suzbijanja nasilja.

Predsednik Santos je rekao da nasilje povezano sa drogom nije planirano da dominira raspravom u Cartageni, ali je istakao da i sama činjenica da je o tome otvoreno razgovarano predstavlja znatan uspjeh:

- Razgovarali smo o tome iskreno, čuli stavove predsjednika Obame, Sjedinjenih Država i drugih zemalja. Svi su ti stavovi stavljeni na sto i mislim da je to pozitivan korak. Ako možemo da pronadjemo načine da obezbijedimo efikasnije i jeftinije mehanizme za borbu protiv narko kartela i organiziranog kriminala, treba da radimo na tome.

Predsjednik Obama je o problemu droge razgovarao i sa jednim od zagovornika legalizacije droge, predsjednikom Guatemale, Ottom Perezom Molinom i, takodje, sa predsjednikom Perua.

Na završetku summita, prije odlaska iz Cartagene, predsjednik Obama se pridružio predsjedniku Santosu na svečanosti kojom je obilježen početak programa kolumbijske vlade za vraćanje zemlje ljudima koje su raselile oružane grupe, medju kojima su paravojne milicije i gerilci iz FARK-a – kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga.

Učešće prvog američkog predsjednika afričkog porijekla na ovakvom skupu, bilo je vrlo važno u zemlji sa drugom najvećom crnačkom populacijom u Južnoj Americi posle Brazila.

Predsjednik Obama je naglasio da Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju Colombiju, uključujući bezbjednosnu pomoć u vrijeme kada ta zemlja pokušava da prekine sukobe i razvije ekonomiju. Gospodin Obama je rekao da je to dio šire politike gradjenja ravnopravnog partnerstva dviju Amerika.

XS
SM
MD
LG