Linkovi

Pred NATO summit u Lisabonu


Pred NATO summit u Lisabonu
Pred NATO summit u Lisabonu

Predsjednik Barack Obama će imati obiman program kada se narednog četvrtka i petka nadje u Lisabonu na summitu lidera NATO-a, Evropske Unije i Rusije. Kako iz Bijele kuće za Glas Amerike izvještava Kent Klein, lideri će razgovarati o učešću NATO snaga u ratu u Afganistanu, rastućim odnosima sa Rusijom, i budućnosti NATO saveza.

Nedavni američki izbori bi mogli biti vruća tema u Lisabonu, mada američka politika nije na programu summita, kaže profesor političkih nauka na Univerzitetu Geoerge Washington, James Goldgeier. Om smatra da bi se lideri mogli upitati da li veliki gubitak Demokratske partije predsjednika Obame na izborima sredinom predsjedničkog mandata utiče na provodljivost njegove vanjske politike.

James Goldgeier, Univerzitet George Washington
James Goldgeier, Univerzitet George Washington

"Mislim da će i NATO saveznici i Rusija nastojati da to saznaju. Da vide šta posljednji izbori znače za Obamu. Može li on postići ono što nastoji postići", kaže Goldgeier.

Medjutim, Michael O`Hanlon iz Brookings Instituta smatra da predsjednik Obama ostaje jak lider na globalnim pitanjima:

"On je i dalje glavni vojni zapovjednik najmoćnije države na svijetu, on je i dalje dosta popularan u inostranstvu, i postoji još dosta poslova i aktivnosti na medjunarodnoj sceni koji zahtijevaju veliku i pouzdanu američku ulogu, ili se ne mogu riješiti, uključujući Afganistan."

Rat u Afganistanu će biti jedna od tema summita. Zvaničnici Bijele kuće kažu da predsjednik Obama još uvijek planira povlačenje američkih snaga u julu naredne godine, ali se od nedavno, kada je riječ o prenošenju odbrane zemlje afganistanskim snagama, akcenat stavlja na 2014. godinu.

Ruski predsjednik Dmitry Medvedev će se u Lisabonu susresti sa liderima NATO-a, i Afganistan će sigurno biti jedna od tema.

Michael O`Hanlon, Institut Brookings
Michael O`Hanlon, Institut Brookings

Michael O`Hanlon kaže da Moskva već pomaže NATO na više načina, kao što je omogućavanje snabdjevanja kroz Rusiju i njoj savezničke države u Centralnoj Aziji:

"To je velika pomoć, sobzirom da se sada u Afganistanu nalazi oko 140 hiljada vojnika, i da imamo komplicirane odnose sa Pakistanom i ne želimo u cjelini logistički ovisiti o njima."

Učešće predsjednika Medvedeva na NATO summitu će otvoriti dodatne mogućnosti za unapredjenje odnosa NATO-Rusija, slično nedavnom ponovnom oživljavanju Američko-ruskih veza.

Obama i Medvedev će, kao i drugi lideri, bez sumnje razgovarati o raketnoj odbrani. Rusija se protivi planu raketne odbrane utvrdjenom u vrijeme predsjednika Busha koji bi se uspostavio u Poljskoj i Češkoj Republici. Obamina administracija je napravila revidirani plan koji se fokusira na nuklearnu prijetnju Irana.

Pred NATO summit u Lisabonu
Pred NATO summit u Lisabonu

Gospodin Obama se nada da će njegov ruski partner raditi sa NATO-om na tom pitanju, smatra James Goldgeier:

"To bi bila velika pobjeda za predsjednika Obamu, ne samo za njegovu ukupnu politiku, i ne samo za NATO politiku, nego i kao signal Iranu da Rusija tu prijetnju uzima ozbiljno, kao i da želi biti dio raketne odbrane."

Lideri NATO-a će raspravljati i o novom Strategijskom konceptu koji taj savez želi učiniti fleksibilnijim u odgovoru na nove prijetnje, kao što su cyber napadi i terorizam.

Prije nego se vrati u Washington, predsjednik Obama će sa liderima EU razgovarati o ekonomskim pitanjima.

XS
SM
MD
LG