Linkovi

Al-Qaida prijeti smrću polubaki Baracka Obame u Keniji zbog bin Ladenove likvidacije


Ministar pravosuđa Eric Holder svjedoči na Capitol Hillu
Ministar pravosuđa Eric Holder svjedoči na Capitol Hillu

Jedan od bin Ladenovih sinova nazvao je smrt svog oca atentatom - američki ministar pravosuđa Eric Holder kaže da je bin Laden bio legitimna meta

I dok su američke policijske snage u stanju pripravnosti zbog mogućnosti novog terorističkog napada u Sjedinjenim Državama nakon smrti Osame bin Ladena, borba protiv terorizma danas se proteže na još dva druga kontinenta. Američki istražitelji ispituju u Pakistanu bin Ladenove supruge, a pojavile su se i informacija o zavjeri protiv polubake predsjednika Obame u Keniji.

Sjedinjene Države nadaju se da će neke od osoba koje su najbolje poznale Osamu bin Ladena pružiti dodatne nagovještaje o al-Qaidinim planovima, međutim, zasad najvrednije informacije dolaze od riječi samog bin Ladenova. Kad je predsjednik Obama objavio da je Osama bin Laden ubije, upozorio je da će al-Qaida tražiti osvetu. Jedna od desetak konkretnih prijetnji koje su se u međuvremenu pojavile usmjerena je protiv polubake američkog predsjednika.

Kenijske vlasti su priopćile da je kuća njene obitelji pod striktnim mjerama sigurnosti nakon što je somalijski ogranak al-Qaide zaprijetio da će je ubiti. Predsjednik Obama ne želi komentirati konkretne prijetnje proti svoje obitelji, međutim, upozorava na potrebu da se bude budan općenito nakon smrti čelnika al-Qaide. To je i razlog zašto američki obavještajni djelatnici "pročešljavaju" bin Ladenove bilješke koje su pokupljene tijekom operacije u Pakistanu.

U svom dnevniku, kažu dužnosnici, bin Laden se pitao bi li bilo moguće ubiti predsjednika Obamu ili spriječiti njegov ponovni izbor. Steve Jones politički je analitičar pri korporaciji Rand. "Mislim da ova nova informacija ukazuje da je bio više angažiran neg0li to većina ljudi shvaća".

Jedan od bin Ladenovih sinova nazvao je smrt svog oca atentatom. Američki ministar pravosuđa Eric Holder kaže da je bin Laden bio legitimna meta. "Ono što smo učinili nije atentat. To je u skladu s međunarodnim zakonom i vjerujem da se moramo koncentrirati na način na koji je operacija obavljena. Mogli smo ubiti i druge, ali nismo".

Istovremeno jedan viši američki dužnosnik je izjavio kako na prvom susretu američkih istražitelja s bin Ladenovim suprugama one nisu surađivale.

XS
SM
MD
LG