Linkovi

Ovogodišnji Govor o stanju nacije dolazi u dramatično izmijenjenoj ravnoteži moći


Ovogodišnji Govor o stanju nacije dolazi u dramatično izmijenjenoj ravnoteži moći
Ovogodišnji Govor o stanju nacije dolazi u dramatično izmijenjenoj ravnoteži moći

Kompromisi koje je predsjednik postigao s republikancima pozicionirali su ga kao nekog tko se zalaže za novi pragmatizam, što Amerikanci vole

Predsjednik Barack Obama bit će sučeljen s dramatično izmijenjenom ravnotežom moći u Zastupničkom domu kad se sutra obrati Kongresu i naciji. Republikanci sad imaju većinu u Zastupničkom domu i već su usvojili ukidanje povijesne reforme predsjednika Obame sustava zdravstvene zaštite. Taj potez ima samo simbolično značenje jer neće proći u Senatu gdje demokratski i neovisni zastupnici imaju još uvijek većinu.

Predsjednici tradicionalno koriste Govor o stanju nacije kako bi procijenili stanje u kojem se zemlja nalazi na svim poljima – od ekonomije do vanjske politike. Također koriste taj govor da iznesu svoje prioritete i često predlože nove ideje ili promjene u razmišljanju koje žele da Amerikanci razmotre.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kaže da će se predsjednik koncentrirati na nastojanja da se popravi gospodarska situacija.

Robert Gibbs: Korake koje predsjednik vjeruje da naša zemlja treba poduzeti da se nastavi traj ekonomski oporavak, korake koje trebamo poduzeti kratkoročno a vezani su uz zapošljavanje, te korake koje moramo poduzeti u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju da bismo doveli našu financijsku situaciju u red i povećali konkurentnost i inovativnost što će nam omogućiti da stvaramo radna mjesta sutrašnjice.

Predsjednik drži ovaj govor u vrijeme kad mu je značajnije porasla podrška javnosti. Do toga dolazi dijelom zbog njegovih uspjeha u Kongresu, od kojih su neke ostvarene njegovim kontroverznim kompromisom s republikancima o produživanju poreskih olakšica za sve Amerikance, dok se istovremeno produžuje vrijeme u kojem ljudi bez posla mogu primati pomoć za neuposlene.

Barack Obama: Možda ne možemo zaustaviti sve zlo na ovom svijetu, ali to kako se jedni odnosima prema drugima izravno ovisi o nama.

Poboljšano raspoloženje javnosti prema predsjedniku djelomično se pripisuje onom što Amerikanci promatraju kao vješt i umješan govor u čast žrtava nedavnog napada u Tucsonu, u Arizoni, u kojem se založio za više civiliziranosti u nacionalnom dijalogu.

Politički analitičar John Fortier iz Instituta American Enterprise kaže da je predsjednik održao Govor o stanju nacije u studenome odmah nakon izbora, bio bi u puno slabijem položaju. Međutim, kompromisi koje je postigao s republikancima pozicionirali su ga kao nekog tko se zalaže za novi pragmatizam, nešto što Amerikanci vole.

John Fortier: Vidimo da predsjednik već ima neke indicije da se kreće prema sredini, da se koristi nekom vrstom pragmatizma.

Do ovog govora o stanju nacije dolazi u vrijeme kad je skoro još 150 tisuća američkih vojnika i dalje u Afganistanu i Iraku a ankete pokazuju da je afganistanski rat krajnje nepopularan među Amerikancima. Predsjednik Obama će u govoru opet odati počast žrtvama koju podnosi vojska.

I bez obzira na teme ovog govora, posve je izvjesno da se predsjednik Obama priprema za ponovni izbor. A s restrukturiranim osobljem Bijele kuće koje će pomoći da se učvrsti njegov imidž kao umjerenog političara, a ne liberala s krajnje ljevice, i s ojačanom republikanskom kontrolom u Kongresu, predsjednik već uspostavlja političku mašineriju za izbore 2012. godine.

XS
SM
MD
LG