Linkovi

Obama završio posjet Srednjem istoku

  • VOA NEWS

Amman, Jordan 23. ozujak 2013.
Predsjednik Barack Obama napustio je danas Jordan, završivši četverodnevni posjet Srednjem istoku tijekom kojega je po prvi put kao američki predsjednik posjetio Izrael i uložio napore za obnavljanje bliskoistočnog mirovnog procesa.

Prije odlaska iz Ammana, američki je predsjednik posjetio drevnu Petru, grad isklesan iz stijena, na popisu objekata pod zaštitom UNESCO-a.

U petak, predsjednik Obama je razgovarao s jordanskim kraljem Abdullahom o krizi s izbjeglicama sukoba u susjednoj Siriji. U dva odvojena susreta razgovarao je i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Prema riječima američkih dužnosnika, državni tajnik John Kerry trebao se danas sastati s dvojicom srednjeistočnih čelnika, za “nastavak razgovora” koje su vodili s predsjednikom Obamom.

U petak također, posredovanjem američkog predsjednika, premijer Netanyahu se ispričao Turskoj za smrtonosne pogreške u izraelskom napadu na turski humanitarni brod, s pomoći za Palestince u Pojasu Gaze, 2010. godine. Isprikom je okončan gotovo tri godine dug diplomatski spor između nekad bliskih saveznika, Izraela i Turske.

Premijer Netanyahu je također ponudio odštetu obiteljima devetorice poginulih u napadu.

Četverodnevna posjeta predsjednika Obame uključila je i upozorenja Iranu, na račun njegova nuklearnog programa. “Sve su opcije na stolu,” rekao je, u nastojanjima da se Iran zaustavi u posjedovanju nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG