Linkovi

Obama završio posjet Srednjem istoku


Amman, Jordan 23. ozujak 2013.
Amman, Jordan 23. ozujak 2013.
Predsjednik Barack Obama napustio je danas Jordan, završivši četverodnevni posjet Srednjem istoku tijekom kojega je po prvi put kao američki predsjednik posjetio Izrael i uložio napore za obnavljanje bliskoistočnog mirovnog procesa.

Prije odlaska iz Ammana, američki je predsjednik posjetio drevnu Petru, grad isklesan iz stijena, na popisu objekata pod zaštitom UNESCO-a.

U petak, predsjednik Obama je razgovarao s jordanskim kraljem Abdullahom o krizi s izbjeglicama sukoba u susjednoj Siriji. U dva odvojena susreta razgovarao je i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Prema riječima američkih dužnosnika, državni tajnik John Kerry trebao se danas sastati s dvojicom srednjeistočnih čelnika, za “nastavak razgovora” koje su vodili s predsjednikom Obamom.

U petak također, posredovanjem američkog predsjednika, premijer Netanyahu se ispričao Turskoj za smrtonosne pogreške u izraelskom napadu na turski humanitarni brod, s pomoći za Palestince u Pojasu Gaze, 2010. godine. Isprikom je okončan gotovo tri godine dug diplomatski spor između nekad bliskih saveznika, Izraela i Turske.

Premijer Netanyahu je također ponudio odštetu obiteljima devetorice poginulih u napadu.

Četverodnevna posjeta predsjednika Obame uključila je i upozorenja Iranu, na račun njegova nuklearnog programa. “Sve su opcije na stolu,” rekao je, u nastojanjima da se Iran zaustavi u posjedovanju nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG