Linkovi

Predsjednik Obama iznio plan smanjenja deficita za tri hiljade milijardi dolara


Predsjednik Obama iznio plan smanjenja deficita za tri hiljade milijardi dolara
Predsjednik Obama iznio plan smanjenja deficita za tri hiljade milijardi dolara

Američki predsjednik predlaže veće poreze za bogate, koji bi trebalo da donesu polovinu planiranih ušteda, rezove u pojedinim socijalnim programima i manju vojnu potrošnju.

Suočen sa lošom privrednom situacijom i sve većim padom podrške u javnosti, američki predsjednik Barack Obama predstavio je novi ekonomski plan, ovog puta za smanjenje ogromnog budžetskog deficita i duga zemlje. Američki predsjednik predlaže veće poreze za bogate, koji bi trebalo da donesu polovinu planiranih ušteda, rezove u pojedinim socijalnim programima i manju vojnu potrošnju. Republikanska stranka, koja kontroliše Predstavnički dom, već oštro kritikuje pojedine stavke Obaminog prijedloga.

Predsjednik Obama predstavio je ambiciozni plan za smanjenje deficita za dodatnih oko tri hiljade milijardi dolara u narednih deset godina.

Ukoliko ne djelujemo, naša djeca moraće da podnesu teret duga. Vašington mora da živi od onog čim raspolaže. Vlada mora da uradi ono što porodice širom zemlje rade već godinama. Moramo da se odreknemo onoga što ne možemo da priuštimomo, kako bismo platili za ono što je stvarno važno., naglasio je predsjednik Obama.

Predsjednik Obama obrazlaže plan za smanjenje deficita
Predsjednik Obama obrazlaže plan za smanjenje deficita

Ključna odredba Obaminog plana je ukidanje poreskih olakšica bogatima i korporacijama, koje bi trebalo da donese hiljadu i 500 milijardi dolara prihoda.

Srednja klasa ne bi trebalo da plaća veći porez od milionera i milijardera. To je prilično jasno i ne može se osporiti. Sekretarica Warrena Buffeta ne bi trebalo da plaća veći porez od njega. Za to nema opravdanja. , kaže predsjednik.

Planirano povećanje poreza već je naišlo na oštre osude Republikanaca. Paul Rayan, republikanski kongresmen, je ovako reagirao na prijedlog gospodina Obame:

"Klasni rat će jednostavno izazvati još dublje podjele u ovoj zemlji. Pogodiće poslodavce, podijeliti ljude i neće doprinijeti ekonomskom rastu.

No, predsjednik nije ostao bez odgovora:

Ovo nije klasni rat, već prosta računica. Ukoliko nismo spremni da zatražimo od onih koji su postigli izuzetan uspjeh da pomognu Americi da smanji deficit, onda svi ostali moraju mnogo više da urade. Neću podržati ni jedan plan koji predviđa da obični Amerikanci snose cijeli teret smanjenja deficita.

XS
SM
MD
LG