Linkovi

Predsjednik Obama: U nacionalnom je interesu nase zemlje da na Assadovo koristenje kemijskog oruzja odgovorimo ciljanom vojnom akcijom


Obama US Syria
Americki predsjednik Barack Obama je izjavio da se opirao da poduzme vojnu akciju u Syriji tijekom prve dvije godine rata u toj zemlji jer, kako je naglasio, Ne mozemo rijesiti tudji gradjanski rat silom.

Obracajuci se americkom narodu u utorak uvecer, gospodin Obama je spomenuo Irak i Afghanistan, upravo kao primjere koji bi potkrijepili takvu tvrdnju.

Medjutim, situacija se promijenila nakon 21. augusta, kada su snage sirijskog predsjednika Bashara al Assada gasom potrovali i usmrtili na stotine ljudi, ukljucujuci djecu.


Tu , kako je americki predsjednik naglasio, uzasnu noc , cijeli je svijet vidio, do najuzasnijih detalja, zbog cega je najveci dio covjecanstva proglasio upotrebu kemijskog oruzja ilegalnom. Predsjednik Obama je slike potrovanih civila nazvao jezivim.

Americki predsjednik je potom kazao da je u americkom nacionalnom interesu odgovoriti na sirijsko koristenje kemijskog oruzja jednim ciljanim vojnim udarom.

Dodao je da nitko ne dovodi u pitanje da je u blizini Damaska tog 21. augusta upotrijebljeno kemijsko oruzje, i kazao kako nema sumnje u to da je za napad odgovorna vlada Bashara al Assada.

Ako ne budemo djelovali, dodao je americki predsjednik, takvo bi se oruzje moglo ponovno upotrijebiti , a do njega bi mogli doci drugi tirani i teroristi , te ga upotrijebiti protiv civila, i americkih vojnika. Predsjednik je potom rekao:

Ako nista ne ucinimo, Assadov rezim nece vidjeti razloga da prestane koristiti kemijsko oruzje. ... Nakon izvjesnog vremena, nase ce se trupe ponovno suceliti s kemijskim ratom na bojom polju, a za teroriste ce postati lakse da dodju do takvog oruzja i da ga koriste kako bi napadali civile. A ako se rat prelije preko sirijskih granica, to bi moglo zaprijetiti nasim saveznicima kao sto su Turska, Jordan i Izrael. Ne ustati protiv upotrebe kemijskog oruzja bi oslabilo prohibiciju i drugih oruzja za masovno unistenje , a osokolilo bi i Assadovog saveznika, Iran, koji mora konacno odluciti da li ce istinski ignorirati medjunarodni zakon gradeci nuklearno oruzje, ili ce krenuti stazom mira...To nije svijet kakav treba prihvatiti, i stoga sam, nakon pazljivoga razmatranja odlucio da je u nacionalnom interesu nase zemlje da odgovori na Assadovo koristenje kemijskog oruzja jednim ciljanim vojnim udarom.

Gospodin Obama je potom naglasio da je kao predsjednik jedne demokratske zemlje koja stuje svoj Ustav, odlucio zatraziti odobrenje americkog Kongresa za vojnu akciju, i potom je dodao da je upravo kredibilna americka prijetnja protiv Syrije bila to sto je vodilo i novoj mogucnosti za eventualno diplomatsko rjesenje ovoj krizi. Americki predsjednik je potom objasnio rekavsi:

Ruska je vlada nagovijestila da je voljna da, zajedno s medjunarodnom zajednicom, izvrsi pritisak na Assada da preda svoje kemijsko oruzje. Assadov je rezim priznao da ima to oruzje, i cak rekao da bi se Syrija pridruzila Konvenciji o kemijskom oruzju, koja zabranjuje njegovu upotrebu. Isuvise je rano da bi mogli sa sigurnoscu reci hoce li taj plan uspjeti, i svaki dogovor mora biti takav da verificira to da li se Assad pridrzava obecanog i preuzetih obaveza; medjutim, ova inicijativa nosi potencijal da se trajno ukloni prijetnja kemijskim oruzjem bez upotrebe sile, pogotovo zato sto je Rusija jedan od najjacih Assadovih saveznika.

Predsjednik Obama je potom rekao da je stoga zatrazio od americkog Kongresa da odgode glasanje o autorizaciji za koristenje sile , dok pokusavamo ici, kako je rekao, ovom diplomatskom stazom. Predsjednik je takodjer dodao da salje drzavnog sekretara Kerryja da se sastane sa svojim ruskim kolegom vec u cetvrtak, dok ce se on osobno nastaviti konsultirati s ruskim liderom Putinom.

U medjuvremenu sam, kazao je Obama, naredio nasoj vojsci da ostane na zauzetim polozajima i nastavi s pritiskom na Assada, te da bude u situaciji da odgovori, ukoliko diplomacija ne uspije.

XS
SM
MD
LG