Linkovi

Govor predsjednika Obame u cetvrtak unaprijed izaziva brojne komentare


Auto industrija je jedan od sektora koji je tesko propatio u posljednje dvije godine. Fotos hale kompanije General Motors
Auto industrija je jedan od sektora koji je tesko propatio u posljednje dvije godine. Fotos hale kompanije General Motors

Americki predsjednik ce govoriti o ekonomiji, i o tome kako pod hitno stimulirati otvaranje novih poslova

Nekoliko dana uoči govora predsjednika Baracka Obame, u kom se očekuje da će on iznjeti prijedloge o poboljšanju američke ekonomije i smanjenju visoke stope neuposlenosti, Bijela kuća dobiva različite poruke o tome što bi predsjednik trebao uvrstiti u svoj plan.Govor predsjednika Obame pred oba doma američkog Kongresa, planiran za četvrtak navečer, povući će crte između dvije stranke, i postaviti ton za ostatak godine, ili pak duže, sve do izbora 2012. godine.

Progresivni članovi Demokratske stranke kažu da bi predsjednik trebao tražiti odlučno djelovanje vlade kako bi oživio posustalu ekonomiju. Kongresnica iz Californije, Maxine Waters, izjavila je za televizijsku mrežu NBC: "On mora imati program za stvaranje novih radnih mjesta, vrijedan milijarde dolara ili više. Moramo zaposliti Amerikance. Ja sam vrlo optimistična da će predsjednik predložiti nešto veliko, i raditi na tome da se taj plan i ostvari”.

Republikanci, koji drže većinu u zastupničkom domu Kongresa, već se protive takvom pristupu. Kongresnica iz Minnesote i kandidatkinja za predsjednika iz Republikanske stranke, Michele Bachmann, usprotivila se ekonomskoj politici predsjednika Obame:“Sva njegova rješenja bila su fokisirana na državnu pomoć i bila su tek privremene prirode. No, ako ne postoji stalno rješenje, to destabilizira situaciju. Ja želim konačno rješenje američkog poreskog zakona”.

Republikanski senator Jim DeMint iz Južne Karoline slaže se. On je izjavio da su hitno potrebna djela, a ne riječi - kako bi se podiglo povjerenje privatnog sektora i potaklo kompanije da uposle nove radnike: “Umoran sam od govora. Ne želim s nepoštovanjem govoriti o predsjedniku, no, želim vidjeti nešto na papiru. Ne vjerujem da će predsjednik iznjeti nešto što će zaista stvoriti nova radna mjesta. Bojim se da će to biti samo govor za njegovu političku bazu”.

Predsjednik Obama dao je neke naznake što se može očekivati od njegovog govora. Prošlog tjedna novinari su uporno zahtjevali detalje od predsjednikovog glasnogovornika Jaya Carneya, no bezuspješno. “Ekonomisti će moći pregledati čitav niz prijedloga, i sudeći po prošlosti, i onome što znamo, zaključiti da će oni dovesti do ekonomskog rasta te dovesti do stvaranja novih radnih mjesta” - rekao je Jay Carney.

Stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama već mjesecima iznosi devet posto. Od kraja Drugog svjetskog rata, niti jedan američki predsjednik nije bio pnovno izabran kada je stopa neuposlenosti bila tako visoka. Ogroman deficit i kronična politička prepiranja u Washingtonu prepreke su za saveznu vladu da stimulira ekonomiju.

XS
SM
MD
LG