Linkovi

Presjednik Obama: Jer su oni marširali, Amerika je postala slobodnija i poštenija


OBAMA, MLK
Ceremoniji obilježavanja godišnjice Marša na Washington i govora Martina Luthera Kinga pridružio se i prvi crnački predsjednik Sjedinjenih Država, predsjednik Barack Obama.

Predsjednik Barack Obama je bio danas ključni govornik , i tijekom govora stajao je na istom mjestu sa kojeg je dr. King održao svoj čuveni govor Sanjam.... Predsjednik Obama je poručio hiljadama Amerikanaca svih boja i statusa, koji su se okupili na komemoraciji, da je King dao moćan glas za sve milione ljudi koji su u tišini gajili nadu u pravedniju budućnost. On je odao počast za hiljade onih koji su marširali tog 28. augusta 1963. godine- ali koji nisu nikada dospjeli u knjige povijesti - za njihov zajednički napor da se nešto promijeni.

Predsjednik Obama je izmedjuostaloga kazao:

Jer su oni marširali, promijenila su se gradska vijeća, i državne institucije, i Kongres, i da, promijenila se i Bijela Kuća. Jer su oni marširali, Amerika je postala slobodnija i poštenija, ne samo za američke crnce, nego i za žene, Latinoamerikance, Azijati i američke Indijance, za katolike, židove i muslimane, za homoseksualce, za hendikepirane Amerikance ...Amerika se promijenila za tebe i zamene, a cijeli svijet je crpio snagu iz tog svjetlog primjera, kazao je izmedjuostaloga predsjednik Obama.


Inače, prije predsjednika Obame u proslavi današnje pededesetogodišnjice Marša na Washington učestvovali su brojni sadašnji i bivši državnici i ugledne ličnosti, medju kojima i dvojica bivših predsjednika Jimmy Carter i Bill Clinton.

Predsjednik Carter je izjavio da je zahvalan što san Martina Luthera Kinga i dalje živi, ali i ukazao na neke aktuelne probleme kao što su velika nezaposlenost, ograničenja prava glasa, i veliki broj crnaca u zatvorima. Predsjednik Clinton je podsjetio je na dug koji današnja generacija duguje onima koji su došli na ovo mjesto prije 50 godina, ističući da svaki Amerikanac mora da da svoj svoj doprinos u borbi za jednakost i gradjanska prava. Sestra Martina Luthera Kinga - Christin King Ferris - poručila je okupljenima da današnji skup predstavlja snažni dokaz da će Kingov san živjeti još mnogo generacija.

Kingova ćerka Bernice, koja je imala pet mjeseci kada je njen otac održao istorijski govor, poručila je da njegova poruka nade i slobode odzvanja i danas. Medju brojnim govornicima ispred Linkolnovog spomenika bili su i legendarni košarkaš Bill Russell, televizijska zvjezda Oprah Winfrey i kongresmen John Lewis, koji je bio najmladji govornik na skupu 1963. godine.
XS
SM
MD
LG