Linkovi

Predsjednik Obama predstavio plan smanjenja deficita u narednih 12 godina


Predmet najveće debate oko predsjednikovog prijedloga su porezne stope
Predmet najveće debate oko predsjednikovog prijedloga su porezne stope

Američki predsjednik je rekao da zna da će biti oštrih kritika, ali da američki narod očekuje razrješenje razlika izmedju Demokrata i Republikanaca

Američki predsjednik Barack Obama je danas predstavio plan kojem je cilj, kako je predsjednik naglasio, smanjiti veliki američki deficit od 4 biliona dolara, u narednih 12 godina.
Predsjednik je okrivio za probleme s dugom ,povećanje potrošnje i smanjenje poreza u vrijeme predsjednika George W Busha, dodajući da će sve veći dug države na kraju zemlju koštati u radnim mjestima i oštetiti ekonomiju.


Gospodin Obama je rekao da plan koji on predlaže na sto stavlja vsaku opciju potrošnje, ali istovremeno štiti srednju klasu, stare i buduća ulaganja.


Gospodin Obama je plan predstavio u govoru koji je održao na univerzitetu George Washingotn, u glavnom gradu Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik se zalaže za smanjenje potrošnje i reforme u domaćim programima, uključujući obranu i penzione fondove. On je takodjer pozvao na povećanje poreza na jabogatije Amerikance, za što je rekao da zna da neće biti popularno u svim krugovima:

Ne očekujem da će detalji u bilo kojem finalnom odkumentu biti upravo ovakvi kakvim sam ih predstavio danas. Jedva čekam da čujem druge ideje , iz svakog političkog spektra. Iako sam siguran da će kritike na ovo što sam dans predstavio biti vrlo oštre od strane nekih, i iako sam svjestan da sam i ja oštro kritikovao republikanske prijedloge - američki narod zaslužuje , i zahtijevat će da premostimo sve razlike i pronadjemo zajedničko tlo.

Nakon sastanka s predsjednikom Obamom koji je prethodio govoru, vodeći republikanci u Kongresu su još jednom naglasili svoje protivljenje povećanju poreza. Predsjedavajući Kongresa John Boehner je kazao da, ako će Republikanci i Demokrati razriješiti razlike i učiniti nešto smisleno, onda to sigurno neće biti podizanje poreza.

XS
SM
MD
LG