Linkovi

SAD: Ekonomija jedna od ključnih tema govora o stanju nacije


Gospodin Obama će sutra naveče pozvati i na povećanje inovativnosti kojom bi, uz rast ekonomske snage američke srednje klase, SAD zadržale konkurentnost i prestiž u svijetu.

Od daljeg smanjivanja nezaposlenosti do podsticaja većoj proizvodnji - to je u najkraćem ključni dio ekonomske politike za ovu godinu koju će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država izložiti sutra naveče u redovnom januarskom govoru o stanju nacije. Gospodin Obama će pozvati i na povećanje inovativnosti kojom bi, uz rast ekonomske snage američke srednje klase, Sjedinjene Države zadržale konkurentnost i prestiž u svijetu. Jedan od primjera koji će predsjednik vjerojatno spomenuti u svom govoru je mala privatna kompanija Marlin Steel Wire Product iz Baltimora, koja izvozi na zahtjevna svjetska tržišta i istovremeno svojim radnicima omogućava zavidne zarade i druge pogodnosti (zdravstveno origuranje, penzijske fondove, plaćeni godišnji odmor....)

"Ubrzo će carinik u Šangaju otvoriti novu pošiljku sa našim proizvodima Ja sam zaista ponosan zbog toga.....“ - kaže Drew Greenblatt, izvršni direktor i vlasnik te kompanije Kada je 1998. godine kupio firmu, tada zapravo oveću radionicu, radnici u njoj imali su minimalnu nadnicu, a sve što su proizvodili radili su ručno. Nakon 17 godina brzog napretka, sada 30-ak radnika Marlin Steel-a proizvodi koristeći više miliona dolara vrijedne robotizirane mašine, njihovi proizvodi prodaju se širom svijeta, plaćeni su vrlo dobro i dodatno nagrađivani za dobar rad.

Gospodin Greenblatt dodaje:

"To je ono po čemu smo drugačiji od kineskih konkurenata. Ne slabo, već pristojno plaćeni radnici, savremena tehnologija, inovacije i obrazovani ljudi koji kreiraju najbolja proizvodna rješenja i ideje."

Otvaranje 786.000 novih radnih mjesta u proizvodnji u posljednjih pet godina je ono što predsjednik Obama vrlo često ističe. Prilikom nedavne posjete jednoj uspješnoj tvornici polimera u saveznoj državi Tennessee gospodin Obama je najavio kreiranje novih poluga podsticanja ekonomskog rasta kojima će biti uvezani vladine agencije, proizvodne kompanije i univerziteti i tom prilikom istakao:

"Naša ekonomija je najdinamičnija ekonomija u svijetu. Naši biznismeni su najbolji u svijetu, imamo najbolje univerzitete na svijetu. Trebamo ih okupiti, podsticati da rade zajedno i sasvim sigurno imaćemo nova radna mjesta i nove mogućnosti na dobrobit svih Amerikanaca. "

U tvornici Marlin Steel inovacije su rezultat rada tima inžinjera koji su razvili niz proizvoda potrebnih brojnim svjetskim kompanijama, poput njemačkog Bosch-a i japanske Toyote. Jedan od tih inžinjera je i Brent Fox, irački ratni veteran. U tvornici je počeo raditi kao poslovođa manjeg tima radnika. Uz dodatno obrazovanje i ovladavanje procesima rada i proizvodnje kroz koje su i on, i drugi radnici prošli, mala tvornica iz Baltimora postala je konkurentna na svjetskom tržištu.

Inžinjer Fox o tome kaže:

"Raditi i opstajati u svjetskoj konkurenciji je zaista veliki uspjeh američkih tvornica sličnih našoj. Bilo bi mnogo lakše kupovati u inostranstvu i preprodavati, ali to nije ono što nam treba."

Po ocjeni direktora i vlasnika Marlin Steel-a Drew Greenblatta podsticajnija poreska politika i bolja zaštita intelektualne svojine omogućila bi tvornicama sličnim njegovoj da budu još uspješnije. Za sadašnje ekonomsko stanje on kaže:

"Zapamtite moje riječi... Američka proizvodna renesansa se dešava i procvjetaće punom snagom."

Kada je Marlin Steel u pitanju, kompanija već proširuje i tvornički i poslovni prostor, uvodi savremenije proizvodne mašine i zapošljava nove inžinjere i visokokvalificirane radnike.

SAD: Ekonomija jedna od ključnih tema govora o stanju nacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

XS
SM
MD
LG