Linkovi

SAD: Obama večeras o stanju nacije


Prve reakcije koje će uslijediti odmah nakon govora predsjednika Obame nagovijestiće mogući otpor Republikanaca idejama i potezima koje će izložiti gospodin Obama.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barac Obama večeras će po šesti put govoriti o stanju nacije. Za razliku od prethodnih govora, tradicionalno obraćanje senatorima i zastupnicima i američkoj javnosti – govor direktno prenose najveće televizijske mreže – ovog puta biće specifično po tome što će gospodin Obama govoriti u Kongresu u kojem u oba doma većinu imaju Republikanci.

Oni su, kao i Republikanska stranka u cjelini, nakon ubjedljive pobjede na izborima za Kongres u novembru prošle, uvjereni da će u naredne dvije godine definirati i odlučivati ključne elemente američke unutarnje i spoljne politike.

Leonard Steinborn, profesor univerziteta American, ne misli tako:

"Ne vidim da će predsjednik ustuknuti zbog poraza Demokrata u novembru. Mislim da će njegova pozicija jačati i dalje zbog smjelih odluka o zaustavljanju masovne, neselektivne deportacije useljenika koji nisu legalizirali useljenički status, kao i zbog odluke o obnavljanju odnosa sa Kubom.... Amerikanci vole i cijene odlučnost, akciju, vole kada ih predsjednik povede korak dalje."

Takav odnos Amerikanaca prema predsjedniku Obami potvrđuju i posljednja istraživanja javnog mjenja. Popularnost mu je od prošlog novembra do sada porasla za 10 procenata. Njegovi boravci i govori u više saveznih država tokom protekla dva, tri tjedna kojima je najavljivao i objašnjavao inicijative o kojima će govoriti večeras - od mjera povećanja poreza na prihode najbogatijih i poboljšanja uvjeta za brži i snažniji prosperitet srednje klase, do državnog fiansiranja studija na koledžima i većeg, brzog i jeftinijeg pristupa internetu - dobro su primljene.

Na odlučnost predsjednika Obame ukazuje i James Turber, direktor Centra za kongresne i predsjedničke studije:

"Nakon izgubljenih izbora za Kongres, predsjednik Obama je hrabro promijenio američku politiku prema Kubi, hrabro je odlučio izvršnom naredbom spriječiti deportacije ilegalnih useljenika koji godinama žive i rade u Sjedinjenim Državama. Za Republikance i jedna i druga odluka su kontroverzne. Međutim, popularnost predsjednika raste."

Svjestan da će u Kongresu, vođenom Republikancima imati jakog, vrlo često stranačko-politički motiviranog oponenta, predsjednik Obama ističe:

"Očigledno je da postoje neslaganja o velikim broju pitanja. Ali ima i pitanja o kojima se možemo složiti i to je ono na što ću insistirati da se fokusiramo."

Glasnogovornik Bijele Kuće Josh Earnest ukazuje i na drugi dio tog procesa:

"Predsjednik će pokušati da se usaglašava sa Republikancima, ali ako ne bude zajedničke saglasnosti, gospodin Obama je spreman koristiti sve elemente izvršnih predsjedničkih ovlaštenja da bi naciju vodio naprijed."

Prve reakcije koje će uslijediti odmah nakon govora predsjednika Obame o stanju nacije, a najznačajnija će biti odgovor predstavnika Republikanske stranke, nagovijestiće mogući otpor Republikanaca idejama i potezima koje će izložiti gospodin Obama. A naredni dani pokazaće kakav je odnos prosječnih Amerikanaca prema onome što će njihov predsjednik pokušati ostvariti ove godine.

SAD: Obama večeras o stanju nacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

XS
SM
MD
LG