Linkovi

Optimizam i vjera u Ameriku će biti fokus večerašnjeg Obaminog obraćanja narodu


 Washington, Jan. 12, 2016.
Washington, Jan. 12, 2016.

Ovo je posljednje obraćanje naciji predsjednika Obame, kako se bliži kraj njegovog dvostrukog mandata, i novi izbori. Analitičari kažu da će vjerovatno zbog toga predsjednikov govor, pred oba doma američkog Kongresa, biti fokusiran možda čak više na njegova postignuća za ovih proteklih 8 godina, nego , kako je uobičajeno, ekonomsko i diplomatsko stanje u kojem se zemlja nalazi. Ipak, to dvoje je itekako povezano, kažu iz Bijele Kuće, jer su mnog postignuća predsjednika, kako u unutrašnjoj, tako i u vanjskoj politici, utjecala na dobro stanje u kojem se Sjedinjene Države trenutno nalaze.

“Otkako sam preuzeo predsjedničku dužnost prije sedam godina, u vrijeme krize, mislim da nikada nisam bio optimističniji o narednoj godini, nego što sam to sada.”, kazao je nedavno predsjednik Obama.

Upravo taj optimizam ne samo za 2016. godinu, nego za budućnost - je ono što će, kažu iz Bijele Kuće – predsjednik Obama predstaviti u večerašnjem obraćanju Kongresu i američkom narodu.

Za razliku od prošle godine, kada je predsjednik predstavio konkretne prijedloge , kao što su to besplatni državni fakulteti, i povećanje bezbjednosti u kibernetičkom prostoru, ove godine će fokus govora biti na dugogodišnjim izgledima za zemlju, kao i argumenti protiv pesimizma koji se u posljednje vrijeme oslikava u ispitivanjima javnog mnijenja. Predsjednikov sekretar za medije, Josh Earnest, kaže:

“Ono što danas čujemo od republikanaca je strah od budućnosti, anksioznost, nesigurnost zbog promjena u svijetu. Medjutim, činjenice ukazuju na to da su Sjedinjene Države danas u boljem položaju od gotovo svih drugih zemalja u svijetu, sposobne da iskoriste šanse koje leže u budućnosti. ”

Predsjednik će večeras takodjer govoriti o svojim postignućima , otkako je preuzeo dužnost u januaru 2009. pa do danas.

“Teče već 70-ti mjesec po redu otkako su nova radna mjesta u porastu. Sveukupno je do sada otvoreno 14 miliona novih poslova. Pobojlšali smo i škole, i načine plaćanja visokog obrazovanja. Uložili smo u čistu energiju, i postavili zemlju na stazu ka budućnosti s drastično smanjenim ispuštanjem ugljen dioksida. ”, kazao je predsjednik nedavno.

U svijetu vanjske politike, Obama će govoriti o nedavnim diplomatskim uspjesima kao što je normaliziranje veza sa Kubom, postozanje sporazuma sa Iranom o nuklearnom programu, dogovor o borbi protiv klimatskih promjena.

Profesor sa Univerziteta George Washington ,Matthew Dallek , dodaje da je vjerovatno da će predsjednik Obama govoriti i o pitanju terorizma, i borbi protiv ISIL-a.

Branit će svoju politiku kada je upitanju ISIL, a vjerovatno kritizirati ideju nekih prema kojoj se problem rješava slanjem kopnenih američkih trupa u Iraq i Siriju , tj. novim ratom” , kaže Dallek.

Usprkos strahu mnogih kada je pitanju stanje nacionalne sigurnosti, zvaničnici Bijele Kuće kažu da predsjednik nije nikada bio tako uvjeren u sposobnost Amerike da se uspješno nosi sa izazovima. Upravo to je poruka koju će Obama željeti prenijeti narodu.

INDA:

Dzeilana, u vrijeme obraćanja predsjednika Obame naciji, stižu i novi nalazi najnovijih ispitivanja javnog mnijenja kada su u pitanju predstojeći predsjednički izbori?

Džeilana: Tačno - Donald Trump se nalazi u vodjstvu, iako mu se dobrano u popularnosti približio senator Ted Kruz, pa je tako sada razlika izmedju njih dvojice vrlo mala, 3 ili 3 posto, dok svi ostali republikanski kandidati jako zaostaju. A u demokratskom taboru veliko iznenadjenje : Bernie Sanders je prevazišao HIllary Clinton za 14 bodova u saveznoj državi New Hampshire, prema najnovijem ispitivanju - 53 prema 39 posto za Sandersa. Još neka ispitivanja javnog mnijenja ukazuju na blagi pad popularnosti gospodje Clinton. Nakon posljednjeg Obaminom govora naciji, i naznaka da bi možda i podpredsjednik Biden mogao revidirati svoju odluku da se ne natječe - pažnj a američke javnosti će se zasigurno fokusirati na izbor novog predsjednika...

Inda; Hvala ti Džeilana na izvještaju.

XS
SM
MD
LG