Linkovi

Predsjednik Obama razgovarao sa senatorima McCainom i Grahamom o akciji u Syriji


Administracija predsjednika Obame zahtijeva podršku Kongresa za najavljenu vojnu akciju u Siriji. Tako se danas predsjednik Barack Obama u Bijeloj Kući sastao sa republikanskim senatorima John McCainom i Lindsey Grahamom kako bi razgovarao o situaciji u Syriji.
Nakon razgovora s predsjednikom Obamom, ova dvojica ključnih senatora su kazali okupljenim novinarima da administracija priprema jedan solidan plan kojim bi se ojačala sirijska opozicija i pomoglo da Bashar Al Assad ode s vlasti.

Senator McCain je izjavio da ima razloga da vjeruje da će bilo koji udar američkih snaga protiv režima Bashara Al Assada , biti ozbiljan , i dodao je da gradjanski rat u Syriji destabilizira cijelo područje i pretvara zemlju u izvorište al Qaide.

Senator Lindsey Graham je izjavio da ne može biti nikakvog političkog rješenja u Syriji sve dok snage Bashara al Assada pobjedjuju.

Obojica senatora su kritizirali administraciju predsjednika Obame što nije djelovala ranije u Syriji , tako što bi naoružala pobunjeničke snage. Oni su takodjer kazali da istodobno sirijska vojska dobiva oružje iz Rusije i Irana, već dvije godine, što cijeli rat čini dodatno nepoštenim.

U međuvremenu, državni sekretar John Kerry obratio se javnosti po tom pitanju, dok je Bijela kuća informirala zakonodavce iza zatvorenih vrata. Washington nije složan u pogledu mudrosti takvog poteza, a još manje je složan oko vremenske odrednice za preduzimanje akcije u Siriji.

Po riječima američkog državnog sekretara, Johna Kerry-a, najnoviji podaci o upotrebi hemijskog oružja u Siriji još više naglašavaju potrebu za vojnim odgovorom.

Raspolažemo uzorcima uzetim iz kose i krvi onih koji su prvi pritekli u pomoć u istočnom Damasku. Kod njih su nađeni tragovi sarina. To samo jaca razlog za akciju.

Kerry je takođe branio odluku predsjednika Obame da zatraži odobrenje Kongresa za vojnu akciju , riječima:

Smatram to veoma hrabrom odlukom, jer on ne želi da uspostavi neograničenu predsjedničku vlast u zemlji.

Republikanski senator, John McCain je, medjutim, bio sarkastičan:

Kada je američki predsjednik izjavio da je prekoračena “crvena linija” nije pominjao odobrenje Kongresa, nego je najavio akciju Sjedinjenih Drzava.

Neki od zakonodavaca sumnjaju da će Kongres ovlastiti upotrebu vojne sile.

Ako predsjednik ne može na odgovarajući način podnijeti dobar prijedlog Kongresu, onda ideja neće biti usvojena. Moraće veoma otvoreno objasniti postojeće obaveštajne podatke kao i detaljno obrazloziti vojnu akciju koju smatra potrebnom., kaže senator Saxby Chambliss.

Juče su američki vladini zvanicnici, iza zatvorenih vrata, upoznali članove Kongresa sa detaljima. Kasnije, nekolicina zakonadavaca je potvrdila uvjerenost da su u Siriji korišćena oružja za masovno uništenje.

Da li je to opravdan razlog za ulazak u rat ? Koja je svrha ? Koja ovlašćenja dajemo predsjedniku ?”, upitala se zastupnica u Kongresu Janice Hahn.

Janice Hahn smatra da Sjedinjene Države ne bi trebalo da u rat ulaze same i dodaje:

Gdje je međunarodna zajednica, ako se radi o sveopštem ogorčenju?

Republikanski član Zastupnickog doma, Scott Rigell, pohvalio je predsjednikovu odluku da zatraži odobrenje Kongresa, ali glasaće protiv akcije :

Nisu mi neki detalji jasni. Ne znam šta misija treba da postigne.

Ali, demokratski članovi Zastupničkog doma kao što je Sandy Levin, podržavaju vojnu akciju u Siriji. Kongresmen Levin dodaje:

Uvjeren sam da će članovi Kongresa pozitivno glasati za prijedlog, jer u protivnom šaljemo sasvim pogrešnu poruku.

Kongres u punom sazivu sastaje se 9 septembra.
XS
SM
MD
LG