Linkovi

Washington: Susret Obama-Sarkozy


Predsjednici Obama i Sarkozy su razgovarali o cijelom nizu pitanja od globalne ekonomije do nastojanja za nametanje oštrih sankcija protiv Irana

Predsjednik Obama i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy su u Bijeloj kući održali razgovore o cijelom nizu pitanja od globalne ekonomije do nastojanja za nametanje oštrih sankcija protiv Irana i situacije u Afganistanu. Razgovori su održani u trenucima stalnih navoda o zategnutosti u odnosima, francuskoj suradnji sa vojnim i civilnim naporima u Afganistanu, i koracima ka nametanju jačih regulativa na globalni financijski sistem.

U ponedjeljak je predsjednik Sarkozy održao otvoren govor na univerzitetu Columbia u New Yorku. On je rekao da nijedna zemlja pojedinačno ne može voditi svijet, i pozvao Sjedinjene države da odobre financijske regulative kako bi izbjegle još jedan kolaps svjetskog financijskog sistema.

Ne zaostajte za vašim predsjednikom kada su u pitanju regulative, zaštita okoline, i slušanje drugih, jer je ovo naš svijet, svijet 21-og vijeka. Ne možemo dozvoliti da sila broj jedan u svijetu ne bude otvorena ostatku svijeta, rekao je francuski predsjednik.

Jučer u Bijeloj kući, dvojica lidera su nastojala odagnati špekulacije o razilaženjima. Predsjednik Obama je gospodina Sarkozy-ja nazvao prijateljem.

U posljednjih godinu dana, predsjednik Sarkozy i ja smo tijesno surađivali u brojnim situacijama. Mi se poštujemo i razumijemo, i dijelimo vjerovanje da kroz smjelu i pragmatičnu akciju, naša generacija može izmijeniti put istorije ka pravdi i napretku, rekao je predsjednik Obama.

Gospodin Sarkozy, govoreći putem prevodioca, je rekao da je odnos sa predsjednikom Obamom veoma blizak.

Njegova riječ je njegovo obećanje i to je jako važno. Među nama postoji šala da ne volimo iznenađenja. Sa moje tačke gledišta nema iznenađenja. Kada je u mogućnosti, on ispunjava obećanja. Kada nije u mogućnosti, onda to otvoreno i kaže, rekao je Nicolas Sarkozy.

Dvojica lidera su razgovarali o Afganistanu, gdje Francuska trenutno ima gotovo 4 hiljade vojnika i vojnih trenera. Nešto ranije, glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs je rekao da predsejdnik Obama neće od Francuske ništa konkretno zahtijevati po pitanju povećanja tog broja. Predsjednik Sarkozy je uspjeh u Afganistanu nazvao ključnim za američku, francusku i evropsku sigurnost.

Moramo imati hrabrost da strategiju u Afganistanu dovedemo do kraja i stavimo do znanja da nema alternativne strategije.

Razgovori su uključivali iranske nuklearne ambicije i odbijanje Irana da zaustavi obogaćivanje uranijuma. Predsjednik Obama je rekao da se nada da će odluka o novim sankcijama UN-a biti donesena za nekoliko sedmica.

Vrata ostaju otvorena ukoliko Iranci izaberu da kroz njih prođu, ali oni jasno shvataju šta bi bili uvjeti diplomatskog rješenja. U međuvremenu ćemo se snažno kretati ka sankcijama UN-a.

Po pitanju srednjeg istoka, predsjednik Sarkozy je osudio izraelska naselja na teritoriji zauzetoj u ratu 1967. On je pohvalio američku uključenost u mirovne napore. Francuski predsjednik je također obišao Capitol Hill, gdje je izvješten o koracima koje američki kongres poduzima po pitanju reforme financijskih regulativa.

XS
SM
MD
LG