Linkovi

Obama: SAD će prema planu povući sve borbene jedinice iz Iraka do kraja mjeseca


Obama: SAD će prema planu povući sve borbene jedinice iz Iraka do kraja mjeseca
Obama: SAD će prema planu povući sve borbene jedinice iz Iraka do kraja mjeseca

To će označiti kraj Operacije iračka sloboda koju je pokrenuo bivši predsjednik George W. Bush - nova misija će se zvati Operacija nova zora, a u njoj će se američki vojnici koncentrirati na obuku iračkih vojnika i obavljanje protu-terorističkih operacija

Predsjednik Barack Obama izjavio je da će Sjedinjene Države okončati svoju borbenu misiju u Iraku prema rasporedu – 31. kolovoza. Obraćajući se danas skupini vojnih invalida u Atlanti, u Georgiji, predsjednik je rekao da će njegova administracija vratiti kući ukupno više od 90 tisuća vojnika do kraja ovog mjeseca. Dužnosnici administracije su priopćili da će posljednji dan ovog mjeseca označiti kraj Operacije iračka sloboda koju je pokrenuo bivši predsjednik George W. Bush. Nova misija će se zvati Operacija nova zora, a u njoj će se američki vojnici koncentrirati na obuku iračkih vojnika i obavljanje protu-terorističkih operacija. Pedeset tisuća američkih vojnika ostat će u Iraku kao tranzicijske snage.

Predsjednik Obama je izjavio da je njegov cilj da se svi američki vojnici povuku iz Iraka do kraja 2011. godine. Američki je predsjednik dodao da je zahvalan za "izuzetnu službu" jedne "nove generacije američkih čelnika". Međutim, upozorio je Amerikance dok se vojnici vraćaju kući iz Iraka, drugi su još uvijek na službi u Afganistanu. Rekao je da on kao predsjednik neće dopustiti da al-Qaida i njene terorističke grupacije izazovu u Afganistanu jednu širu nestabilnost koja bi im pružila još više prostora za planiranje budućih napada. Vodeći republikanac u Senatu Mitch McConnell je pohvalio predsjednika za "usvajanje" i "kontinuitet" politike smanjivanja angažmana u Iraku koju je naznačila administracija bivšeg predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG