Linkovi

Obama: 'Rezolucija o novom krugu sankcija protiv Irana ostavlja otvorena vrata i za diplomaciju'


Obama: 'Rezolucija o novom krugu sankcija protiv Irana ostavlja otvorena vrata i za diplomaciju'
Obama: 'Rezolucija o novom krugu sankcija protiv Irana ostavlja otvorena vrata i za diplomaciju'

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice izjavila je da sankcije nisu usmjerene na iranski narod, već na nuklearne ambicije vlade koja je izabrala put daljnje izolacije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je četvrti krug sankcija protiv Irana zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa. Dvanaest od 15 članica Vijeća glasovalo je za rezoluciju o sankcijama. Protiv su glasovali Brazil i Turska, a Libanon je bio suzdržan. Sankcije uključuju zabranu putovanja i financijska ograničenja za osobe koje su povezane s iranskim nuklearnim i programom balističkih raketa, uključujući Revolucionarnu gardu i brodarsku kompaniji islamske republike. Rezolucijom se također proširuje embargo Ujedinjenih naroda protiv Tehrana i protiv bankarskog sektora.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice izjavila je da sankcije nisu usmjerene na iranski narod, već na nuklearne ambicije vlade koja je izabrala put daljnje izolacije. Brazilski veleposlanik je izjavio da sankcije nisu djelotvorni instrument i da bi mogle dovesti do patnji iranskog naroda. Dodao je da bi one mogle i ugroziti sporazum koji je postignut uz posredstvo Brazila, a prema kojem bi Iran dio svog nisko obogaćenog urana slao u Tursku u zamjenu za nuklearno gorivo.

Iran je odmah odbacio ovu mjeru. Predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je da rezolucija o striktnijim sankcijama nema nikakve važnosti i da bi je trebalo baciti u smeće "poput uporabljene maramice za nos". Predsjednik Obama je izjavio kako ova rezolucija donosi najstrože sankcije s kojima je Iran ikad bio sučeljen. Međutim dodao je američki predsjednik, rezolucija ostavlja otvorena vrata i za diplomaciju.

XS
SM
MD
LG