Linkovi

Razmišljanje o reizboru postaje prihvatljivo, ali ništa još nije izvjesno


Pred predsjednikom Obamom niz je izazova dok priprema vlastitu kampanju za reizbor u studenome

Godina 2012. izborna je godina u Sjedinjenim Državama; za sada, fokus je uglavnom na dugoj i polarizirajućoj utrci za nominaciju republikanske stranke između bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneyja i bivšeg senatora iz Pennsylvanije Ricka Santoruma. Ali i pred predsjednikom Obamom niz je izazova dok priprema vlastitu kampanju za reizbor u studenome.

Mitt Romney vodi ispred Ricka Santoruma u republikanskoj utrci i volio bi se što prije usredotočiti na predsjednika Obamu.

“Sâm je rekao da ukoliko mu za tri godine ne pođe za rukom napraviti što treba i promijeniti situaciju na bolje, znat će da je predsjednik na jedan mandat. Tu smo da to obećanje naplatimo,” izjavio je Romney.

Utrka za nominaciju republikanske stranke otegla se na prikupljanje delegata i vjerojatno će tako nastaviti u nedogled što, po mišljenju stručnjaka, ide na ruku predsjedniku Obami. Ali rastuće cijene benzina u Americi smanjuju Obamin rejting i predstavljaju glavni izazov njegovu reizboru.

Pred Bijelom kućom, turisti iz raznih dijelova Amerike izražavaju zabrinutost zbog porasta cijena, ali razilaze se po pitanju krivca.

“Malo su visoke sada, osjetio sam to i sâm jer sam vozio do Washingtona, osjetio sam to na vlastitom džepu,” kaže jedan. A drugi: “Mislim da, kao predsjednik, Obama može nešto učiniti. Mora postojati nešto, neki način na koji može riješiti problem sa cijenama i benzinom.”

Po mišljenju trećega: “Ovo je dobrim dijelom rezultat Irana i Izraela, tamošnje situacije. Ne mislim da predsjednik Obama, osobno, ima išta s time.”

Predsjednik Obama kaže da republikanci koriste problem benzina za vlastite političke napade. “Nema brzog i lakog rješenja i svatko tko vam govori suprotno ne trudi se istinski pronaći rješenje nego vjerojatno želi iskoristiti trenutak u političke svrhe.”

Peter Brown, stručnjak za ankete, s Instituta za ispitivanje javnog mišljenja pri sveučilištu Quinnipiac, u saveznoj državi Connecticut, kaže da bi negativni ton republikanskih primarnih izbora mogao značiti prednost za Obamu i dodaje:

“Predsjedniku vjerojatno ide na ruku to što Gingrich i Romney, a sada Santorum i Romney, troše toliko vremena i novca na televizijske kampanje kojima napadaju i ocrnjuju jedan drugoga.”

No do studenoga, ostalo je još puno vremena, podsjeća Henry Olsen iz instituta American Enterprise: “Obama je u fazi u kojoj je razmišljanje o reizboru moguće i prihvatljivo, ali reizbor nije zajamčen, ništa nije izvjesno. Trebao bi zbog toga osjećati zadovoljstvo, ali ne smije biti drsko samouvjeren.”

Prema najnovijim anketama, predsjednik Obama bi s lakoćom porazio Ricka Santoruma, ukoliko bi taj dobio nominaciju republikanske stranke, ali izborna utrka s Mittom Romneyjem, u studenom, bila bi mnogo tješnja.

XS
SM
MD
LG