Linkovi

SAD: Obamin doprinos poboljšanju rasnih odnosa ostaviti povijesti na prosudbu


Predsjednik SAD Barack Obama

Prvi američki predsjednik, crnac, ističe, da će za saniranje problematičnih rasnih odnosa biti potrebno i vrijeme, i strpljenje, i razumijevanje, i dijalog...

Prošlotjedni tragični incidenti koji su šokirali Sjedinjene Američke Države, oružano nasilje sa očiglednom rasnom dimenzijom, snažno su podstakli pitanje šta, kako i koliko Barack Obama, prvi američki predsjednik crnac, čini na poboljšanju rasnih odnosa i saniranju posljedica incidenata na čijoj su jednoj strani većinom bijelci, a na drugoj uglavnom crnci. Po ocjenama, izjavama i uvjerenju predsjednika Obame Sjedinjene Države su ostvarile veliki napredak u postizanju rasne jednakosti, ali ne toliko da još uvijek nije potrebno mnogo toga postići. Očigledan dokaz tome su i protesti koji traju u mnogim američkim gradovima povodom ubistva dvojice crnaca iz neposredne blizine u Baton Rouge u Louisiani i u Falcon Heighstu u Minnesoti, snimljena mobilnim telefonima. Uz to, prošlog tjedna Ameriku je šokirao čin dobro naoružananog crnaca koji je, tokom mirnih protesta u Dallasu, ubio pet policajaca, bijelaca.

Tokom boravka na samitu NATO saveza u Poljskoj, predsjednik Barack Obama je ocijenio da snimci sukoba policajaca i građana mobilnim telefonima, sada sve češći, doprinose rastu svijesti o dugo trajajućim problemima te vrste i dodao:

"Amerikanci afričkog porijekla, ili Hispanici, i sve Amerikanci uopšte, u vremenu koje je prethodilo eri pametnih mobilnih telefona, nisu bili toliko svjesni činjenice o rasnoj disproporciji u našem sistemu, posebno policijskom i pravosudnom. Sada slučajevi sa vidljivom rasnom dimenzijom bivaju dobro dokumentirani i analizirani."

Aktuelni, šokirajući i tragični incidenti, podstiču i pitanje koliko je predsjednik Obama mogao i koliko je učinio na poboljšanju rasnih odnosa. On osobno, smatra da odgovor na to pitanje treba ostaviti povijesti, ali izražava i optimizam da će vrijeme koje dolazi biti povoljnije i za njegove dvije kćerke, sada tinejdžerke:

"Ako sam govorio iskreno i istinito, a jesam, nadam se da su, mada još uvijek sve negativno nije otklonjeno, ispravljeno, određeni problemi isplivali na površinu, da su smješteni u prave okvire, i da nam to omogućava da se nosimo sa tim pitanjima, da efikasnije pokušamo izaći sa praktičnim solucijama, nadam se da će nas to voditi daljem, kontinuiranom poboljšavanju."

Predsjednik Obama je svjestan, i to ističe, da će za saniranje problematičnih rasnih odnosa u Sjedinjenim Državama biti potrebno i vrijeme, i strpljenje, i razumijevanje, i dijalog... ali da je i on, uz brojne druge, posijao sjeme iz kojeg će izrasti drvo pod čijom će krošnjom mnogi moći odahnuti.

SAD: Obamin doprinos poboljšanju rasnih odnosa ostaviti povijesti na prosudbu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG