Linkovi

SAD: Obamin doprinos poboljšanju rasnih odnosa ostaviti povijesti na prosudbu


Predsjednik SAD Barack Obama
Predsjednik SAD Barack Obama

Prvi američki predsjednik, crnac, ističe, da će za saniranje problematičnih rasnih odnosa biti potrebno i vrijeme, i strpljenje, i razumijevanje, i dijalog...

Prošlotjedni tragični incidenti koji su šokirali Sjedinjene Američke Države, oružano nasilje sa očiglednom rasnom dimenzijom, snažno su podstakli pitanje šta, kako i koliko Barack Obama, prvi američki predsjednik crnac, čini na poboljšanju rasnih odnosa i saniranju posljedica incidenata na čijoj su jednoj strani većinom bijelci, a na drugoj uglavnom crnci. Po ocjenama, izjavama i uvjerenju predsjednika Obame Sjedinjene Države su ostvarile veliki napredak u postizanju rasne jednakosti, ali ne toliko da još uvijek nije potrebno mnogo toga postići. Očigledan dokaz tome su i protesti koji traju u mnogim američkim gradovima povodom ubistva dvojice crnaca iz neposredne blizine u Baton Rouge u Louisiani i u Falcon Heighstu u Minnesoti, snimljena mobilnim telefonima. Uz to, prošlog tjedna Ameriku je šokirao čin dobro naoružananog crnaca koji je, tokom mirnih protesta u Dallasu, ubio pet policajaca, bijelaca.

Tokom boravka na samitu NATO saveza u Poljskoj, predsjednik Barack Obama je ocijenio da snimci sukoba policajaca i građana mobilnim telefonima, sada sve češći, doprinose rastu svijesti o dugo trajajućim problemima te vrste i dodao:

"Amerikanci afričkog porijekla, ili Hispanici, i sve Amerikanci uopšte, u vremenu koje je prethodilo eri pametnih mobilnih telefona, nisu bili toliko svjesni činjenice o rasnoj disproporciji u našem sistemu, posebno policijskom i pravosudnom. Sada slučajevi sa vidljivom rasnom dimenzijom bivaju dobro dokumentirani i analizirani."

Aktuelni, šokirajući i tragični incidenti, podstiču i pitanje koliko je predsjednik Obama mogao i koliko je učinio na poboljšanju rasnih odnosa. On osobno, smatra da odgovor na to pitanje treba ostaviti povijesti, ali izražava i optimizam da će vrijeme koje dolazi biti povoljnije i za njegove dvije kćerke, sada tinejdžerke:

"Ako sam govorio iskreno i istinito, a jesam, nadam se da su, mada još uvijek sve negativno nije otklonjeno, ispravljeno, određeni problemi isplivali na površinu, da su smješteni u prave okvire, i da nam to omogućava da se nosimo sa tim pitanjima, da efikasnije pokušamo izaći sa praktičnim solucijama, nadam se da će nas to voditi daljem, kontinuiranom poboljšavanju."

Predsjednik Obama je svjestan, i to ističe, da će za saniranje problematičnih rasnih odnosa u Sjedinjenim Državama biti potrebno i vrijeme, i strpljenje, i razumijevanje, i dijalog... ali da je i on, uz brojne druge, posijao sjeme iz kojeg će izrasti drvo pod čijom će krošnjom mnogi moći odahnuti.

SAD: Obamin doprinos poboljšanju rasnih odnosa ostaviti povijesti na prosudbu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG