Linkovi

Obama putuje u Meksiko, Kostariku


Predsjednik Barack Obama danas putuje u dvodnevni posjet Meksiku i Kostariki. U fokusu njegovih susreta s meksičkim i centralnoameričkim liderima bit će jačanje ekonomskih veza.

Ekonomski razvoj, rekao je predsjednik Obama, bit će glavna tema njegovog prvog susreta s novim meksičkim predsjednikom Enriqueom Peña Nietom.

Obama: “Toliko vremena posvećujemo sigurnosnim pitanjima između Sjedinjenih Država i Meksika da ponekad, mislim, zaboravljamo da je Meksiko i naš veliki trgovinski partner, odgovoran za ogroman opseg trgovine i ogroman broj radnih mjesta s obje strane granice.”

Trgovinski odnosi s Meksikom od ključnog su značaja za američko gospodarstvo, ističe analitičar Eric Farnsworth iz američke poslovne organizacije Council of the Americas.

“Milijardu i četristo milijuna dolara dnevno prelazi granicu između dviju zemalja. To je izvanredna količina trgovine svakog dana. Znamo da oko šest milijuna američkih radnih mjesta ovisi o trgovini s Meksikom.”

Predsjednik Obama planira razgovarati o proširenju okvira Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini koji je, 1994. godine, snizio trgovinske barijere između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade.

Predsjednici Obama i Nieto razgovarat će također o problemima s drogom i o pitanjima granične sigurnosti.

Obama: “Tijekom zadnjih nekoliko godina, ostvarili smo velike korake po pitanjima koordinacije i kooperacije među dvjema vladama. Ali moj je osjećaj da možemo i više i bolje.”

U Kostariki, američki će se predsjednik sastati s predsjednicom Laurom Chincilla i drugim regionalnim čelnicima. I s njima će razgovarati o trgovinskom i ekonomskom razvoju.

Obama: “Želimo biti sigurni da je naša hemisfera efektivno integrirana za poboljšanje ekonomije i sigurnosti svih naroda.”

Bivši američki ambasador u Meksiku Jim Jones kaže da iako centralnoameričke zemlje nisu toliko ekonomski napredne kao Meksiko, one su još uvijek važne za američku trgovinu i proizvodnju.

“Centralna Amerika je najslabije razvijena od sjevernoameričkih/centralnoameričkih zemalja, ali važan su dio ekonomske jednadžbe kad se natječete s Kinom, Indijom, itd., stoga su od velikog značaja.”

Američki se predsjednik također nada da će njegov posjet području pogurati imigracijsku reformu u Kongresu.
XS
SM
MD
LG