Linkovi

Obama i Putin razgovarali telefonom


Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin su danas razgovarali telefonom o ukrajinskoj krizi, kojom prilikom je Obama još jednom naglasio svoju duboku zabrinutost pojačanom podrškom Rusije separatistima na istoku Ukrajine.

Bijela Kuća je saopćila da je američki predsjednik ponovio kako bi volio da se kriza riješi diplomatskim putem. Dvojica lidera su se složila da će ovorenim držati kanale medjusobne komunikacije.

U saopćenju se takodjer kaže da je Obama gospodinu Putinu rekao kako je zabrinut i glede poštivanja ruskih obaveza iz ugovora iz 1987. godine o balističkim raketama srednjeg dometa - za koje je Washington prije nekoliko dana ustvrdio da ih je Rusija prekršila.

Kremlj saopćava da je Putin rekao svom američkom kolegi da su najnovuije sankcije na Rusiju kontra-produktivne, i da će prouzročiti ozbiljnu štetu bi-lateralnoj suradnji , i medjunarodnoj stabilnosti.

U medjuvremenu su medjunarodni istražitelji započeli rad na mjestu gdje je u istočnoj Ukrajini oboren malezijski avion. Radi se o istražiteljima iz Holandije i Australije, a s njima su predstavnici OSCE-a, koji su počeli pretraživati područje koje se inače službeno smatra mjestom zločina.

Oni će se fokusirati prvenstveno na lociranje ostataka poginulih, i prikupljanje ostalih predmeta i dokaza da je avion oboren raketom od strane pro-ruskih separatista na istoku Ukrajine.

Danas je inače 10 ukrajinskih vojnika - padobranaca ubijeno iz zasjede u blizini mjesta Shakhtarsk, koje nije daleko od mjesta pada aviona.

XS
SM
MD
LG