Linkovi

Barack Obama dobitnik nagrade za hrabrost John F. Kennedy


Bivši predsjednik Barack Obama je jučer rekao da se nada da su članovi kongresa voljni sagledati činjenice i govoriti istinu, čak i kada je to u suprotnosti sa stavovima njihove stranke.

Prvi američki predsjednik Afro- Amerikanac je tu izjavu dao jučer u Bostonu gdje je primio nagradu hrabrosti John F Kennedy. On je tu nagradu dobio nekoliko dana nakon što je Zastupnički dom odobrio prijedlog zakona kojim bi se zamijenio zakon o zdravstvenom osiguranju, takozvani Obamacare, koji je najveće zakonodavno postignuće Baracka Obame. Bivši predsjednik je pohvalio demokratske zakonodavce koji su, kako je rekao, hrabro djelovali glasavši za taj zakon 2010, i od kojih su mnogi izgubili svoja mjesta u svjetlu oštre republikanske opozicije.

Nadam se da se trenutno članovi kongresa sjećaju da nije potrebna velika hrabrost da se pomogne onima koji su već moćni, bogati i utjecajni, ali da je potrebna hrabrost da se založi za one ranjive i bolesne, one koji često nemaju pristup koridorima moći, rekao je Obama.

On nije spomenuo svog nasljednika Donalda Trumpa, niti je direktno spomenuo Trumpovo nastojanje da se poništi i zamijeni zakon o zdravstvenom osiguranju, osim što je rekao da velika debata još nije završena.

Nagrada je dobila ime po knjizi koju je napisao John F. Kennedy, 35-ti američki predsjednik, u kojem je dao profil osam američkih senatora koji su riskirali svoje karijere zauzimajući principijelne i ne baš omiljene stavove. Među prethodnim dobitnicima ove nagrade su dva bivša predsjednika, George HW Bush i Gerald ford, kao i bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan i bivši ukrajinski predsjednik Viktor Yuschenko.

XS
SM
MD
LG