Linkovi

Novogodišnja novinska konferencija američkog predsjednika


Predsjednik Barack Obama je danas održao svoju novogodišnju konferenciju za novinare, tijekom koje je stao u obranu svoje odluke da krene ka obnavljanju diplomatskih odnosa sa Kubom. Obama je rekao da će ta promjena dati Sjedinjenim Državama veću mogućnost utjecaja na vladu u Havani.

Ja ne očekujem da se promjene dogode preko noći, i vjerovatno će proći neko vrijeme prije nego Kongres ne započne debatu o ukidanju sankcija na Kubu, kazao je američki predsjednik, podjsećajući još jednom da se 50 godina izolacije i sankcija jednostavno nisu pokazali efikasnim.

Govoreći o pitanju imigracije, Obama je kazao da je pokazao veliku fleksibilnost i strpljenje čekajući da Kongres usvoji zakon o reformi imigracionog sistema. Svoju predsjedničku akciju, kojom će oko 5 miliona ilegalnih imigranata dobiti papire i pravo ostanka u Americi predsjednik je nazvao potrebom , dodajući da je njegova preferenca raditi sa Kongresom, ali ako oni ne djeluju, spreman je poduzeti akciju sam.

Američka ekonomija je izuzetno oporavljena, a Amerika predvodi dobre akcije diljem svijeta, kazao je Barack Obama, koji odlazi na zimski odmor u svoju rodnu državu, Havaje.

XS
SM
MD
LG