Linkovi

Obama uručio Predsjedničke medalje slobode


Predsjedničkom medaljom odlikovan je i legendarni Bob Dylan
Predsjedničkom medaljom odlikovan je i legendarni Bob Dylan
Predsjednik Barack Obama uručio je Medalje slobode izraelskom predsedniku, učesniku pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, bivšem američkom astronautu i još nekolicini laureata koji su svojim djelovanjem na dobrobit SAD i čovječanstva zaslužili najviše civilno odlikovanje u Americi.

Na svečanosti u Bijeloj kući, medalje je dobilo 13 pojedinaca koji su imali "posebne zasluge za bezbjednost ili nacionalne interese Sjedinjenih Država, svjetski mir ili za kulturne i druge važne javne ili lične poduhvate".

Među dobitnicima su izraelski predsednik Šimon Peres, muzičar Bob Dilan, bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, bivši pomoćnik sekretara za pravosudje i istaknuti borac za gradjanska prava Džon Doar, astronaut Džon Glen, aktivistkinjia Dolores Huerta, književnica Toni Morison, bivši sudija Vrhovnog suda Džon Pol Stivens i sportski trener Pet Samit.

Nagrada je posthumno dodijeljena Gordonu Hibajašiju, koji se kao student u Japanu protivio zatvaranju japanskih Amerikanaca za vreme Drugog svjetskog rata, Janu Karskom, učesniku pokreta otpora u Poljskoj u Drugom svjetskom ratu, i Džulijet Gordon Lou, koja je osnovala organizaciju izvidjača Girl Scouts 1912. godine.
XS
SM
MD
LG