Linkovi

Obama poziva na sveobuhvatnu reformu imigracijske politike


Usprkos predsjednikovom apelu, članovi Kongresa, mnogi od njih sučeljeni s izborima u studenom, najvjerojatnije se neće baviti kontroverznim pitanjem reforme imigracijskog sustava u ovoj godini

Predsjednik Barack Obama poziva na akciju po pitanju reforme američkog imigracijskog sustava. On kaže da američki imigracijski sustav ne funkcionira i da je opasan, te da su američke državne granice preduge da bi se problem mogao riješiti dodatnom gradnjom ograda uzduž granice.

“Sustav je nefunkcionalan, i svi to znamo. Nažalost, reforma je zaustavljena uslijed političkog nadmetanja i umiješanosti grupa s posebnim interesima, te zbog uvriježenog vjerovanja u Washingtonu da bi hvatanje u koštac s jednom tako emocionalno nabijenom tematikom moglo uroditi lošim političkim posljedicama,” izjavio je predsjednik Obama.

Govoreći u Školi za medjunarodne studije, pri Sveučilištu American, predsjednik je po prvi put pozvao na sveobuhvatnu reformu američke imigracijske politike. On, medjutim, nije najavio nikakve nove inicijative glede ovog pitanja, ali je reformu američkog imigracijskog sustava nazvao - “moralnim imperativom”.

Službena Bijela kuća kaže da je predsjednikova odluka da govori o ovom pitanju donesena pod utjecajem nekoliko faktora, uključujući nedavno izglasavanje rigoroznijeg zakona protiv ilegalnih imigranata u saveznoj državi Arizoni.

Predsjednik Obama je rekao da je činjenica da savezna vlada nije poduzela nikakve korake po ovom pitanju dovela do izglasavanja onoga što on smatra lošim zakonom: “Savezne države poput Arizone odlučile su stvar uzeti u svoje ruke. Kada se u obzir uzme nivo frustracije diljem zemlje, to je potpuno razumljivo. No, to je svejedno loše zamišljen zakon.”

Novi je zakon izazvao prosvjede diljem Sjedinjenih Država, premda ispitivanja javnog mnijenja ukazuju da većina Amerikanaca podržava ovaj zakon.

Gospodin Obama je rekao da je Sjedinjenim Državama potrebno sveobuhvatno rješenje imigracijskog problema. Želio je uvjeriti one koji zahtijevaju stroge imigracijske zakone da on ne podržava amnestiju za one koji svojim boravkom u Sjedinjenim Drzavama krše zakon: “Naša zemlja, kao i svaka druga, ima pravo i obvezu kontrolirati svoje granice i uspostaviti zakone glede boravka i državljanstva. I bez obzira kako uzorni bili ti ljudi, i bez obzira kakvi su njihovi razlozi za boravak u našoj zemlji, 11 milijuna onih koji su prekršili zakon, moraju za to odgovarati.”

Predsjednik Obama takodjer je umirio one koji podržavaju imigraciju da on nema namjeru prikupiti i deportirati one koji su u zemlji ilegalno: “Oni znaju da to nije moguće. Takav jedan pothvat bio bi logistički nemoguć, i nevjerojatno skup. Štoviše, raskidao bi niti koje čine našu zemlju."

Gospodin Obama je pozvao zakonodavce da budu hrabri i da se uhvate u koštac s ovim važnim pitanjem. No, usprkos predsjednikovom apelu, članovi Kongresa, mnogi od njih sučeljeni s izborima u studenom, najvjerojatnije se neće baviti kontroverznim pitanjem reforme imigracijskog sustava u ovoj godini.

XS
SM
MD
LG