Linkovi

Obama: Članovi Kongresa konačno shvatili da sekvestracija i njih pogađa


Predsjednik Obama je pozvao Kongres da zamijeni automatske proračunske rezove prije nego oni “nanesu još veću štetu.”

U svojem subotnjem obraćanju naciji, američki je predsjednik rekao kako su članovi Kongresa konačno shvatili da rezovi pogađaju i njih, jer osjetili su njihov učinak i sami pripremajući se za letove kući ovog vikenda. Zbog kašnjenja letova, radi smanjenja potrebnog osoblja u kontrolnim tornjevima – rezultat “sekvestracije,” putnici su proteklog tjedna čekali satima na aerodromima.

“Neodgovorni rezovi,” kako ih je predsjednik nazvao, pogađaju putnike, pogađaju djecu jer “izbačena” su iz obrazovnih programa i pogađaju neke obitelji vojnika, koje se, nakon što su se već dovoljno žrtvovale, sada moraju nositi s “novim pritiscima.”

U odgovoru republikanske stranke, zastupnik Bill Shuster, iz Pennsylvanije, rekao je da je Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo mogla izbjeći kašnjenje letova smanjenjem troškova na drugim mjestima i promjenom rasporeda, ali namjerno nije to učinila.

Neki u Bijeloj kući, dodao je Shuster, “mislili su da bi nanošenje boli javnosti” moglo predsjedniku dati prednost – omogućilo mu da izbjegne smanjenje proračunskih troškova, a umjesto njih uvede povećanje poreza Amerikancima.
XS
SM
MD
LG