Linkovi

Za budžetske rezove Predsjednik Obama okrivljuje republikance


Dogovor između Kongresa i Bijele kuće o alternativnom planu za smanjenje deficita nije postignut i američki je predsjednik potpisao odluku o automatskim budžetskim rezovima, u iznosu od 85 milijardi dolara.

Pun učinak rezova osjetit će se u zemlji za nekoliko tjedana, ali posljedice su već počele.

U svojem redovitom subotnjem obraćanju naciji, predsjednik Obama je rekao da do rezova dolazi zato što su republikanci u Kongresu odlučili da je važnije zaštititi porezne olakšice za “bogate i dobro povezane” nego zaštititi od rezova vojsku i srednju klasu.

Zastupnica Cathy McMorris Rodgers, iz savezne države Washington, u republikanskom je odgovoru rekla da bi rezovi mogli biti izvedeni na “odgovoran i promisljen način”, dodavši da bi tekuće rezove trebalo zamijeniti “pametnijim rezovima u potrošnji”.

Neke savezne agencije uvele su “zamrzavanje” zapošljavanja i smanjenje potrošnje na raznim projektima i programima kako bi se izbjeglo slanje uposlenika na prisilni, neplaćeni odmor.

Kako se rezovi budu postupno provodili, siromašne će obitelji i nezaposleni, kažu ekonomisti, gubiti beneficije. U trgovinama bi moglo doći do neštasica hrane zbog manjeg broja inspektora za hranu. I transport roba bi mogao kasniti, a smanjenje potražnje za uvoznom robom moglo bi naštetiti američkim trgovinskim partnerima.

U Pentagonu, ministar obrane Chuck Hagel upozorava da neizvjesnost dovodi u opasnost spremnost vojske za izvođenje njezinih misija.

U petak, predsjednik Obama je neuspjeh Kongresa da spriječi masivne rezove nazvao “neoprostivim...glupim” i “proizvoljnim”.

Većina demokrata želi ukidanje izvjesnih poreznih olakšica za bogate, za povećanje poreza. Većina republikanaca odbija bilo kakvo povećanje.
XS
SM
MD
LG